Херсонська обласна рада виявила гострі порушення в системі закупівель продуктів харчування комунальними закладами. Факти неефективного використання бюджетних коштів надало управління розвитку об’єктів спільної власності територіальних громад області.
Як виявилося, третина комунальних закладів здійснює придбання продуктів харчування за цінами, що значно перевищують середньостатистичні по Херсонській області. Для прикладу, вартість твердого сиру, що закуповувався комунальними закладами, коливається від 75,26 грн/кг до 150,0 грн/кг, сиру м’якого жирного – від 33,0 грн/кг до 103,75 грн/кг, масла вершкового від 100 грн/кг до 150,0 грн/кг (закупівля в пачках) тощо.
Паралельно з цим, ряд комунальних закладів порушує вимоги Законів України «Про публічні закупівлі» та «Про відкритість використання публічних коштів», не розміщуючи у повному обсязі необхідну інформацію на офіційних веб-порталах Prozorro, E-data. Без цієї інформації неможливо проконтролювати власника майна за ефективністю використання бюджетних коштів. Окрім того, це є прецедентом накладення адміністративних штрафів на посадових осіб закладу, а також обмежує коло потенційних постачальників товарів за вигідними цінами.
Ще одна негативна тенденція, виявлена в ході перевірки, – не визначення в договорах поставки істотних умов договору, що є не лише порушенням вимог ГК України, ЦК України, Законів України «Про публічні закупівлі», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», але й може призвести до ризику бюджетних втрат, зокрема, визнання договорів недійсними у судовому порядку. Як наслідок, неможливості виконання основних функцій закладу аж до повної зупинки на час проведення нових закупівельних процедур.
За результатами проведеного аналізу голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер оголосив догани понад десятьом керівникам комунальних закладів та поставив вимогу – в місячний термін усунути всі зауваження та стабілізувати цінову політику на закупівлю продуктів харчування.