Підтримати

Люди, які зараз наважуються жити в Херсоні, – особливі. І, зокрема, чимало херсонців відрізняються від мешканців інших, більш мирних і спокійних міст України, вмінням надати першу допомогу – собі та усім, хто потребуватиме.

Опанувати такі цінні для херсонців навички мешканцям прифронтового міста допомагають волонтери Червоного Хреста. Стандартна навчальна програма розрахована на дванадцять годин, скорочена – на шість. Курси для тих, хто навчається – безкоштовні.

Під час війни та постійних обстрілів, коли кожний день херсонці ризикують своїм здоров’ям та навіть життям, виникає гостра потреба в знаннях та навичках надання першої допомоги як собі (наприклад, використання кровоспинного турнікету) так і іншим людям, які могли потрапити у небезпечну ситуацію та отримали поранення чи травму. Курси першої допомоги – це не тільки можливість опанувати необхідні базові навички, а ще психологічно підготуватися до дій в критичній ситуації,

ділиться своїми враженнями від курсів Ганна Йокіч, координаторка офісу Херсонського державного університету в місті Херсон.

За її словами, такі курси необхідні навіть людям, які мають здобуті самотужки певні знання про першу допомогу. Навчання допомагає систематизувати вже наявні знання та у разі обстрілу чи іншого інциденту швидко визначитися, яку саме допомогу насамперед надати собі чи інші людині.

Інструктори Херсонської обласної організації Товариства Червоного Хреста  провели дуже професійний, інформаційно захоплюючий та вкрай необхідний тренінг. Під час занять всі учасники навчань згуртувалися та випробували на собі різні небезпекові ситуації.  Під час тренінгу росіяни вкотре обстріляли Херсон, але злагоджені дії інструкторів допомогли учасникам не розгубитися та усвідомити, наскільки потрібні кожному отриманні знання та навички,

розповідає Ганна Йокіч.

Вона зазначає, що курси першої допомоги повинен пройти кожен херсонець незалежно від соціального статусу та професії. Бо йдеться про знання та навички, які рятують здоров’я та життя.

За словами в. о. обов’язки голови Дніпровської районної організації Товариства Червоного Хреста України в місті Херсон Наталії Шатілової, найпопулярніші курси – триденні з чотирма годинами занять на день, бо така форма навчання дозволяє найкращим чином засвоїти матеріал.

Херсонець Віталій Татотченко, який записався на курси та вже відвідав перше заняття, каже, що навички з першої допомоги корисні не лише у воєнний час й у прифронтовому місті.

Такі знання та навички, – каже Віталій, – важливі для саморозвитку. Критичні ситуації можуть виникнути будь-де та будь-коли. А херсонцям я взагалі наполегливо раджу пройти такі курси. Особисто я не тільки сам навчаюся, але й ділюся отриманою інформацією. Наприклад, розповідаю про це батькам.

І відомий херсонський фотохудожник та фоторепортер Олександр Андрющенко переконаний, що в умовах нелегкого життя херсонців такі курси – нагальна необхідність.

В умовах війни, – каже пан Олександр, – життя херсонців перетворилося на лотерею. Через постійні ворожі обстріли з лівобережжя ніхто з мешканців міста вранці не впевнений, чи доживе цілим і неушкодженим до вечора, а звечора – до ранку. Ми піклуємося не тільки за себе, а й за своїх близьких. Звісно ж, кожен сподівається на краще, але в цих умовах треба бути готовим до всього. Тому елементарні знання та навички з першої допомоги, гадаю, нікому не будуть зайвими. Особисто я багато і активно рухаюся по місту, у тому числі й на велосипеді. Тому такий досвід мені конче потрібен.

Олександр Андрющенко вважає, що для впевненого володіння навичками першої допомоги потрібно проходити курси періодично:

Це не перший мій курс з першої допомоги. Фахівці вважають, що для впевненого володіння навичками неспеціалістам треба хоча б раз на півроку проходити такі курси. Дай Боже, щоб ці навички не знадобилися, але коли ти не практикуєш (стосується будь чого), то отриманий колись досвід падає кудись на нижні полиці твоєї пам’яті. Тому періодично треба його піднімати нагору.

Херсонський фотомайстер високо оцінив рівень підготовки інструкторів, які проводять курси:

Ніна та Іван – чудові тренери, які знають свою справу та викладають не «по-казенному». Ці три дні я з задоволенням ходив на заняття, відклавши всі свої справи. Хочу подякувати Червоному Хресту за отриманий досвід. Гадаю, у даних умовах будь-якому херсонцю буде не зайве пройти навчання. Раджу не зволікати. Чи вистачить мені отриманих знань та навичок, щоб в критичній ситуації надати допомогу? Сподіваюсь, що так. А якість цієї допомоги вже буде залежати від мого холодного розуму та уміння зберігати спокій. З цим поки що складно, але я над цим працюю.

За словами Ніни Винниченко, волонтерки Херсонської обласної організації Товариства Червоного Хреста, інструкторки з першої допомоги, отримані на курсах знання та навички можуть знадобитися херсонцям в будь-який момент:

У переважній більшості випадків перший, хто опиняється на місці якоїсь надзвичайної події, – це пересічний громадянин, а не фахівець. І тому саме від наших знань та навичок залежить здоров’я і навіть життя постраждалого. Ми навчаємо звичайних людей, як не розгубитися та надати першу допомогу до приїзду фахівців. Навіть у повсякденному житті наше навчання зможе знадобитись. Як надати допомогу, коли людина вдавилася, як правильно зупинити носову кровотечу, як не нашкодити людині з судомами, як легше змінити лежачому родичу простирадло. Як правильно діяти, коли у людини якісь невідкладні стани: біль у грудях, інсульт, біль у животі.  Цим та багатьом іншим навичкам ми навчаємо на нашому тренінгу.

Пані Ніна каже, що стала викладати на курсах першої допомоги, бо бачить, що в Херсоні є величезна потреба на такі навички:

Херсонцям дуже потрібні такі тренінги, бо наше місто перебуває безпосередньо цілодобово під обстрілами. Ми вчимо, як зупинити кровотечу, як робити серцево легеневу реанімацію, як надати допомогу потопельнику. Люди жадають навчитися, як допомогти своїм рідним та близьким у надзвичайних ситуаціях. Ми бачимо їх зацікавленість та вмотивованість. Наші тренінги проходять різні люди. В тому числі освітяни та волонтери. Ми маємо зворотній зв’язок з нашими слухачами, то від них дізнаємось, в яких ситуаціях курси першої допомоги їм сталися у нагоді.

Інструктори Ніна Винниченко та Іван Алексєєв, які проводять для херсонців навчання з надання першої допомоги – сертифіковані тренери. А починали вони як веловолонтери: під час російської окупації розвозили тим, хто цього потребував, гуманітарну допомогу від благодійних організацій.

В той час херсонські велоентузіасти зробили дуже багато корисного, і насамперед – розвозячи містянам продукти та ліки.

Ніна та Іван роздають херсонцям гуманітарну допомогу

Під час окупації у Херсоні були проблеми з автомобільним паливом: заправити машину можна було, вистоявши чималу чергу. До того ж на блокпостах росіяни автомобілістам приділяли куди більше уваги, ніж велосипедистам. Та й останні, будучи значно мобільнішими, мали більше можливостей пересуватися, оминаючи окупантські блокпости.

Курси першої допомоги від Червоного Хреста Ніна та Іван пройшли ще під час окупації Херсона. А після визволення міста отримали сертифікати інструкторів, щоб навчати земляків навичкам, дуже необхідним зараз на прифронтовій території.

Записатися на курси першої допомоги херсонці можуть за допомоги опції «Повідомлення» на Facebook-сторінці Херсонської обласної організації Товариства Червоного Хреста України.    

Автори: В’ячеслав Гусаков, Олена Гнітецька. Фото Олени Гнитецької.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки