Підтримати

Prostir Coffee – одна з найвідоміших кав’ярень Херсона. До повномасштабного вторгнення та окупації міста у Prostir часто можна було побачити закохані пари, дружні бесіди та ділові зустрічі.

Це невеличке, спонтанне інтервʼю, ми записали за декілька днів до того, як російські “Гради” накрили декілька кварталів в центрі Херсона, пошкодивши кавʼярню.

Після деокупації Херсона 11 листопада 2022 року Prostir став, так званим, пунктом незламності, даючи можливість херсонцям, журналістам та волонтерам зарядити телефони та зігрітися ароматною кавою. Це було чи не єдине місце, де команда МОСТа мала змогу працювати.

Проте потім Херсон почав страждати від російських обстрілів з території лівобережжя і заклад був вимушений зачинитись заради безпеки.

Вже в травні 2023 року Prostir Coffee знову відчинив свої двері для херсонців та гостей міста. Як це було кореспонденту МОСТа розповів бариста закладу Олексій.

Олексій згадує, що в Херсон він повернувся 15 травня 2023 і вже 23 травня кав’ярня почала працювати та приймати гостей. Як і колись.

«Повернувся, тому що мені це подобається. Тому що Херсон – це наш дім. Тому що потрібно, аби було місце, куди б люди могли прийти перезавантажитись», – розповідає чоловік.

За його словами, він повернувся не тільки з тих причин, що тут його улюблена робота. 

«Херсон – це моя оселя. Я тут народився. Тут все моє», – каже Олексій.

Олексій працює один, до 15:00 та без вихідних. Поки ніхто з колег не повернувся, все робить самостійно: замовляє необхідні товари, готує сиропи для кавових напоїв, створює десерти та, звісно, варить смачну каву.  

Чоловік розповідає, що працювати довше 16-ї години дня просто немає сенсу, тому що після цього часу у центральному районі міста практично немає людей.

Проте херсонці, які приїздять до міста навідати рідних, не забувають завітати й до кав’ярні, аби згадати смак херсонської кави. 

Але більшість з них зараз є гостями у рідному місті. Про це свідчать відповіді херсонців на запитання чи надовго вони повернулись.

«Всі кажуть  – “Ми швидко і назад”. Зараз всі чекають, коли звільнять лівий берег (лівобережжя Херсонщини, – ред.) і тоді все буде більш-менш, тому що зараз обстрілюють кожного дня. По декілька разів», – каже наш співрозмовник.

Але, за словами Олексія, якщо порівнювати з травнем, коли він повернувся, зараз у Херсоні дещо більше людей.

Поки наш кореспондент спілкувався з баристою, до кав’ярні завітали відвідувачі.

«Коли хочеться хорошої кави – йдеш сюди», – каже один з гостей.

В процесі підготовки цього матеріалу кафе Prostir постраждало внаслідок російського обстрілу, який стався в ніч з 26 на 27 серпня.

У кафе та будівлі, в якій воно знаходиться, були вибиті вікна та розбиті двері. Безліч уламків ворожих снарядів лежали навкруги. Уламки пошкодили і кавомашину, яка була всередині.

Зранку 27 серпня Олексій вже був на робочому місці та наводив лад після обстрілу.

Коли запрацює Prostir Coffee після цих ушкоджень поки що невідомо, але у соціальних мережах закладу обіцяють все відновити та запросити херсонців на переможну каву.

Розвиваємо проект за підтримки