Підтримати

Сьогодні, 13 травня, херсонській активістці Ірині Горобцовій виповнилось 39 років. Два з них – жінка незаконно перебуває у російському полоні.

До повномасштабного вторгнення Ірина Горобцова працювала в IT-компанії. Після 24 лютого почала займатися волонтерством та у соціальних мережах розміщувала публікації на підтримку України та ЗСУ, публічно засуджуючи російське вторгнення та окупацію Херсона.

Останнє оновлення на сторінці Ірини датується 11 травня 2022 року. Тоді вона опублікувала зображення із закликом врятувати “Азовсталь”.

13 травня 2022 року до будинку, де на той час мешкала жінка, прийшли російські військові. Під час обшуку вони забрали всю техніку та її мобільний телефон, а саму жінку вивезли у невідомому напрямку.

Після викрадення батьки Ірини почали звертатися до окупаційних органів влади, так вони дізналися що жінка була перевезена до Криму.

Деякий час точне місцеперебування жінки було невідоме, допоки кримський правозахисник, з яким зв’язалися рідні Ірини Горобцової, не дізнався, що вона знаходиться в СІЗО №1 в Сімферополі.

Батьки жінки намагалися зв’язатися з нею через російський сервіс “Зонателеком”, який надає послуги зв’язку із засудженим. Вони надіслали Ірині листа, на який вона відповіла та повідомила, що почувається добре, а також попросила передати деякі речі. Проте чи дійсно на лист відповідала Ірина достеменно невідомо.

За що саме затримали жінку було незрозуміло, адже правоохоронні органи окупованого Криму підозру їй не оголошували.

Пізніше від російської ФСБ адвокат Еміль Курбедінов дізнався, що Горобцова нібито здійснювала протидію так званій “СВО”, за що й була затримана.

Детальної інформації про стан здоров’я жінки росіяни не надавали, а потрапити до ізолятора, де перебувала херсонка, було неможливо.

Восени 2022 року від кримських правозахисників стало відомо, що на території виправної колонії суворого режиму № 1 у місті Сімферополі було відкрито ізолятор спеціально для громадян України, які були затримані на території, захопленій військами РФ після повномасштабного вторгнення. Саме до цього СІЗО № 2 була переведена Ірина Горобцова.

Протягом пів року адвокат Ірини Еміль Курбедінов намагався потрапити до неї на особисту зустріч, проте йому відмовляли, посилаючись на те, що “такої людини в них немає та ніколи не було”.

У грудні 2022 року Курбедінов розповів громадській правозахисній організації “Центр прав людини ZMINA”, що за його інформацією Ірину Горобцову протягом двох місяців утримували в одиночній камері та в повній ізоляції від зовнішнього світу, аби зламати її психологічно. За його словами, Горобцова навіть не знала, що у неї є адвокат.

У квітні цього року стало відомо, що правоохоронні органи РФ порушили кримінальне провадження проти Ірини Горобцової. Жінку звинуватили за ст. 276 КК РФ – шпигунство.

Інформації про фізичний та психологічний стан Ірини досі немає, як і невідомо, у яких умовах вона утримується.

За даними Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, станом на грудень 2023 року в російському полоні перебуває 28 тисяч цивільних громадян України.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки