Підтримати

Три роки поспіль у Херсоні зупинки громадського транспорту на День соборності прикрашали плакатами із портретами та цитатами людей, частина з яких були маловідомими в місті. Тоді це здавалося не більш ніж дивацтвом, а зараз прийшло розуміння, що це і була гуманітарна політика.

Взимку 2017 року Катерина Гандзюк запропонувала вигадати якусь нетривіальну акцію, яка б з одного боку нагадала городянам про свято Дня соборності, а з іншого – підкреслила участь херсонців у національно-визвольних змаганнях та Українській революції.

Зупинилися на плакатах із цитатами діячів УНР та ЗУНР, які мали розміщуватися на зупинках громадського транспорту. Серія мала налічувати 5-6 особистостей і,очевидно, що Олекса Алмазов та Володимир Кедровський, іменами яких у 2016 році назвали вулиці Херсона, мали отримати достойних “сусідів”.

За якийсь час ми відібрали ще декількох діячів: Євгена Коновальця, Костя Левицького, Василя Чучупака та Євгена Петрушевича. Постать останнього була більш ніж неоднозначною, але і наша задумка, станом на 2017 рік, була для Херсона черговим викликом.

І коли зʼясувалося, що якісних фото відібраних людей не існує, виникла ідея їх намалювати.

“Чесно зізнаюся, мій власний інтерес в цьому проєкті стосувався художньої частини, портретів та дизайну – було цікаво зробити якісно і сучасно, працюючи з не завжди хорошими фотореференсами. Зараз розумію, наскільки ця ідея була простою та дивовижною водночас – знайти лаконічні та влучні цитати борців за національну ідею та зібрати їх в серію. Не втрачає актуальності”, – згадує херсонка Ольга Ретива, яка дуже швидко і якісно намалювала ці плакати.

Резонанс простої акції, бюджет якої був декілька тисяч гривень, важко зараз осягнути. Сотні фото в соцмережах, новини у всеукраїнських медіа та сотні запитів в Google — люди шукали, хто такий той Чучупак. А в якійсь школі на Київщині шкільна вчителька для класної години роздрукувала макети та показувала їх дітям.

Вже після вбивства Каті КП “Бюро естетики” ще двічі друкувало невеликі тиражі плакатів та розміщувало їх на зупинках. Тодішньому директору комунального підприємства дуже подобався плакат із Євгеном Коновальцем. До 2014 року в соціальній мережі Вконтактє Євген Матковський був підписаний як “Коновалець”.

З 2021 року цю практику зупинили. Новий мер Херсона любив розповідати, що його “діди воювали”.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки