Якісна горілка – це прозора безбарвна рідина, яка утворюється в результаті дистиляції органічних інгредієнтів і додавання питної води. У процесі виробництва видаляються домішки та залишається лише чистий і високоякісний продукт. Процес виготовлення горілки досить простий, тому на якість напою великий вплив має вид спирту, що використовується. Перед тим, як купити горілку, варто більше дізнатися про різновиди спиртів та їх особливості.
Що таке спирт
Спирт – це органічна сполука, що широко використовується в промисловості як основний інгредієнт багатьох харчових та косметичних продуктів, ліків та алкогольних напоїв.
Харчовий спирт є основним компонентом для горілки. Він може бути виготовлений з різних видів сировини, але в більшості випадків використовуються продукти, багаті на вуглеводи.
Спирти, які використовуються для горілки, зазвичай мають високий ступінь очищення і майже не містять домішок. Деякі з них можуть включати:
- Етанол – найпростіший і найпоширеніший спирт, який одержують із різних компонентів: зерно, фрукти та цукрова тростина. Етанол входить до складу більшості сортів горілки.
- Нейтральний спирт – продукт, очищений від усіх домішок і має нейтральний смак. Він виготовляється із зернових культур і може використовуватись як основа для виробництва горілки.
- Люкс – це високоякісний спирт, отриманий із найкращих сортів зерна. Він має м’який смак та аромат, використовується для виробництва престижних та вишуканих сортів горілки.
Класифікація спиртів
Вибір спирту для виготовлення горілки залежить від того, який смак, аромат та якість прагне отримати виробник. Всі існуючі види горілчаних спиртів мають унікальні особливості, що впливають на якість кінцевого продукту.
Види горілчаних спиртів також класифікуються за рівнем очищення. Ось деякі з них:
- Спирти вищої очистки, незважаючи на назву, рідко вживаються в харчовій промисловості через високий вміст шкідливих для здоров’я речовин. Вони виготовляються з картоплі, цукрових буряків, патоки та інших видів сировини. Через мінімальну фільтрацію містять велику кількість сивушних олій та інших домішок.
- Базис – спирт, який широко використовується в харчовій промисловості. Основні рослинні інгредієнти для його виробництва: картопля (не більше 60%) та зернові культури. Якість горілки зі спирту «базис» можна охарактеризувати як середню.
- Екстра-ректифіковані спирти – це найбільш очищені спирти, які проходять додаткове очищення після ректифікації. Вони мають високий ступінь очищення та використовуються для виробництва якісної горілки.
- Люкс – це високоякісний спирт, який піддається багатоступеневому очищенню. Він проводиться шляхом багаторазової дистиляції та фільтрації етилового спирту. Такий спирт не містить домішок і не має неприємного запаху, надає напоям особливо м’якого та гладкого смаку. Знайти та купити алкоголь цього класу можна на сайті maudau.com.ua.
- Альфа – один із найкращих спиртів для виробництва міцного алкоголю. Він виготовляється тільки із зернових культур і піддається складному та багаторівневому очищенню. Він використовується для виготовлення горілки супер-преміум класу.
Звичайно, є й інші критерії класифікації спирту для горілки, проте знаючи таку базову різницю, ви вже зможете обрати якісний міцний напій.