Підтримати

3 червня 2022 року з причин відсутності функціонування місцевого самоврядування була створена перша військова адміністрація тимчасово окупованої Херсонщини. Нею стала Генічеська міська військова адміністрація. Перш за все, це було обумовлено необхідністю забезпечення функціонування системи управління громадою для забезпечення прав та законних інтересів громадян України – жителів Генічеської громади. Зокрема, не кинути напризволяще працівників бюджетних установ, медичної та освітньої сфери, які залежали від управлінської вертикалі органів місцевого самоврядування.

Громада досі перебуває в тимчасовій окупації та під повним контролем росіян. Втім, ворогу не вдалося до кінця захопити мислення людей.  Хтось залишив рідні місця та виїхав, хтось і досі лишається в окупації і, за повідомленнями з різних джерел, чинить спротив.

Про особливості роботи законної Генічеської адміністрації в умовах тимчасової окупації території громади ми поговорили з начальником Генічеської міської військової адміністрації Євгенієм Родіоновим.

“Військову адміністрацію утворено 3 червня 2022 року, в той же день мене призначено її начальником. Ситуація була складною. Особисто я 14 травня був тільки-но звільнений з полону росіян, 26 травня виїхав з окупації, а вже 3 червня отримав призначення. До цього обіймав посаду заступника голови Чорнобаївської сільської ради”, – розповідає Євгеній Родіонов.

Генічеська громада складається з 66 населених пунктів. 25 шкіл, 25 дошкільних закладів, 27 діючих комунальних підприємств, установи та заклади культурного та соціального напрямків. До війни у громаді проживало близько 58 тисяч людей. 

За словами Євгенія Родіонова, структура виконавчих органів Генічеської міської ради відповідає структурі районного центру. До введення тимчасової структури на час воєнного стану було 8 виконавчих органів з правом юридичної особи та 14 виконавчих органів без права юридичної особи.

“По штатному розпису у виконавчих органах працювала 281 людина, сьогодні – 27. Так, обсяг роботи змінився. Ми не будуємо, не ремонтуємо, як це відбувається зараз у звільнених громадах, не займаємось благоустроєм. Але все інше – не змінилося. Це і освітній напрямок, і соціальний захист, і культура і ще багато іншого. Крім того, у нас зараз немає документальної бази за попередні роки. Тому для виконання банального завдання доводиться проводити колосальну роботу з пошуку, аналізу та використання інформації. Все це ускладнюється дистанційною роботою багатьох працівників, бо люди розʼїхалися”, – уточнює Євгеній Родіонов.

Від початку Генічеська міська військова адміністрація почала свою роботу в Івано-Франківську.

“З першого дня гострим питанням було знайти кваліфікованих співробітників, які у короткий час могли б налагодити бюджетні процеси навіть попри відсутність документів органів міської ради, евакуацію яких так і не було проведено. Фактично робота починалася з нуля. У розвʼязанні цього питання хочу зазначити високий рівень взаємодії з Івано-Франківським обласним керівництвом та Херсонською обласною військовою адміністрацією, що дозволило за досить короткий проміжок часу знайти відповідних спеціалістів. Перш за все, це дозволило вирішувати проблеми з кредиторською заборгованістю перед освітянами громади та не допустити додаткових бюджетних втрат громади”, – каже Євгеній Родіонов.

Робота кожного відділу відновлювалась поступово. Першочергово – освіта. Влітку 2022 року гостро стояла проблема з виплатами зарплатні освітянам.

Генічеський автовокзал

“У липні заборгованість виплатили, і ми трохи видихнули, бо зрозуміли, що ладу дамо. Саме управління фінансів та відділ освіти були найпершими виконавчими органами, роботу яких відновили з підконтрольної українській владі території. Також одночасно запустили роботу централізованої бухгалтерії для обслуговування закладів освіти. Довелося оновити склад працівників цього закладу на 100%.  Наступним відновлювали відділ соцзахисту, відділ культури, службу у справах дітей, відділ охорони здоров’я. Повертаючись до вчителів, ми не мали жодного документа щодо трудових відносин з освітянами. В громаді було понад 1000 працівників галузі освіти. По кожному вдалося відновити дані”, – розповідає Євгеній Родіонов.

Почитати про те, як живуть мешканці Генічеської громади в тимчасовій окупації можна тут:

Життя Генічеської громади в окупації: спротив, що триває 

Наступними виконавчими органами, роботу яких відновили стали сектор цивільного захисту та моброботи, ЦНАП, відділ земельних відносин, управління архітектури та містобудування, економічний відділ.

“Кожна людина, яка працює зараз у військовій адміністрації чи в виконавчих органах міської ради буквально тягне кілька посад. Тому бюджетники не популярна професія. Але впевнений, що якісний склад працівників є перевагою перед кількісним складом. Спеціалісти найвищої кваліфікації та з колосальним досвідом змогли потягнути дане навантаження. Ми про це говоримо з вересня 2022 року”, – розповідає Родіонов.

Основний склад апарату військової адміністрації та виконавчих органів міської ради здійснює свою діяльність в Івано-Франківську. Деякі спеціалісти виконавчих органів міської ради працюють дистанційно. Це менше, ніж десята частина від штату.

Сам же Євгеній Родіонов, згідно з розпорядженням начальника Херсонської ОВА, працює дистанційно та знаходиться в Чорнобаївській громаді. Між Генічеською та  Чорнобаївською громадами підписано меморандум про співпрацю, тому є можливість не тільки переймати досвід у колег, які працюють на звільненій території, а ще й практично допомагати здійснювати життєзабезпечення рідної для Євгенія Родіонова громади.

“Цей механізм – робота начальника військової адміністрації  тимчасово окупованої громади спільно з начальником військової адміністрації звільненої громади є дієвим і дуже корисним. Я  накопичую досвід і вже чітко розумію, з якими викликами прийдеться зіштовхнутися після деокупації територій Генічеської громади. Вже зараз маю бачення можливих шляхів розв’язання різних задач”, – каже Євгеній Родіонов.

Медицина, за словами Євгенія Родіонова – окрема і складна тема. У своїй більшості, медики не виїхали з окупації. Фінансування з НСЗУ припинилося вже майже рік тому.

“Раніше профінансовані кошти зберігаються на рахунках лікарень. І як тільки медичний працівник виїжджає і звертається до КНП, з ним проводять повний розрахунок, звичайно, якщо про цю людину немає інформації про колабораціонізм. Чи будуть виплати потім, після деокупації території тим, хто працював у рамках присяги Гіппократу і дійсно рятував людей – однозначно. Але якщо медик відкрито проявляв свої проросійські погляди – будуть розбиратись відповідні органи”, – уточнює очільник МВА.

Головне джерело наповнення місцевого бюджету громади зараз – ПДФО. Це дозволяє реалізовувати програми  підтримки військових частин, самих військових та цивільних мешканців громади.

“У 2023 році з бюджету Генічеської міської громади для закупівлі необхідних засобів для ЗСУ та її окремих підрозділів передано понад 4 млн грн. У 2024 році вже було виділено кошти у розмірі 2 млн грн на придбання безпілотних авіаційних комплексів для підтримки сил безпеки та оборони України та 1,6 млн грн для закупівлі маломірного плавзасобу з підвісним двигуном та причепом. Це не єдина допомога, яку ми направляли”, – каже Євгеній Родіонов.

Окрім того, завдяки співпраці з латвійською громадською організацією «Foundation Agendurn» та Херсонською ОВА для виконання бойових завдань бійцю військової частини 2161 було передано мікроавтобус Volkswagen.

З 2023 року діє комплексна програма фінансової підтримки військовослужбовців та сімей загиблих воїнів. З початку дії програми матеріальну допомогу вже надали 88 військовим та членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовці на загальну суму понад 1 млн грн.

Крім того, неодноразово керівництво та працівники МВА, виконавчих органів міської ради організовували збір коштів на придбання FPV-дронів для військових на Херсонському напрямку.

“Окрім всього, ми потужно працюємо з нашими мешканцями. Насамперед з тими, хто виїхав з окупації і нині потребує допомоги і підтримки. Ми створили робочу групу по організації допомоги жителям Генічеської громади, в рамках якої розглядаються звернення та надаються доручення працівникам установ та закладів щодо можливої допомоги у розв’язанні проблемних питань. Кожні 10 днів ми командою опрацьовуємо кожну подану заявку”, – розповідає Євгеній Родіонов.

Зазначається, що за період діяльності робочої групи організували забезпечення лікарськими засобами, медикаментами та засобами реабілітації для жителів громади, що мають хронічні захворювання та потребують приймання ліків на постійній основі, але не мають змоги їх придбати.

Генічеська центральна лікарня

Для надання своєчасної психологічної підтримки мешканцям громади, які опинились у складних життєвих обставинах працює онлайн-психологічна консультація.

“Перші звіти психолога мене особисто дуже вразили. Коли бачиш, яка робота ведеться, ще більше розумієш, наскільки важливим є цей напрямок. Наприклад, маємо військовослужбовця з нашої громади, який перебуває у лікарні і потребує підтримки спеціаліста, або дитина, яка перебуває за кордоном і опинилася у кризовому емоційному стані через віддаленість від дому і неможливість до нього поки що повернутись”, – пояснює Родіонов.

Також адміністрація налагодила такий напрямок роботи як інформаційна консультація та допомога в оформленні необхідних документів або їх відновленні. Працює ЦНАП: організовано надання юридичних консультацій, дистанційне надання адміністративних послуг (актуалізація даних в реєстрі територіальної громади, отримання витягу, оновлення даних військовозобов’язаних мешканців громади), допомоги в організації дистанційного навчання або навчання в українській місцевій школі, а також дистанційне розв’язання проблемних питань в Україні жителів громади, які наразі перебувають за кордоном.

Відділом соціального захисту населення надаються консультації з питань призначення державних соціальних допомог та грошових виплат, фінансування яких здійснюється коштом місцевого/обласного бюджетів. Здійснюється приймання та опрацювання документів на можливе отримання грошової допомоги з місцевого бюджету.

“Наразі ми організували літній відпочинок дітей з нашої громади. Діє програма фінансової допомоги нашим жителям, які евакуювалися на підконтрольну Україні територію та опинилися сам на сам з хворобою чи з іншими труднощами”, – зазначає Євгеній Родіонов.

Також військовою адміністрацією проводиться моніторинг місця перебування родин, до яких влаштовані діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; встановлюються фактичні місця перебування та контактні дані родин, які виїхали з окупованої території. Таким родинам надається практична допомога як у відновленні державних виплат, так і в інших проблемних питаннях.

Дітям з громади надано можливість навчатися в українській школі – організована робота Новоолексіївського ліцею №1 за дистанційною та сімейною формами навчання. Навчальний заклад працює з вересня 2022 року.

“Ексклюзивністю нашого закладу на Херсонщині та і в усій країні є вивчення  кримськотатарської мови та літератури в усіх класах. Наразі в ліцеї навчається 635 учнів”, – додає Євгеній Родіонов.

Він наголошує, що Генічеська міська військова адміністрація, попри тимчасову окупацію громади, не стоїть осторонь та сприяє реалізації гарантій і прав жителів громади за межами території громади.

“Працюємо заради наших людей та на перемогу. Ми підтримуємо зв’язок з мешканцями громади, які сьогодні розкидані по всьому світу, щоб згодом гуртом повернутися додому сильною командою та працювати над відновленням громади. Щира подяка усім жителям Генічеської громади за активну громадську позицію, підтримку та небайдужість, силу духу та вірність інтересам громади і України!”, – підсумовує Євгеній Родіонов.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки