Підтримати

Нерідко за наявності стабільного доходу не вдається відкладати кошти, а інколи виходить навіть стати боржником. Причиною може бути недотримання правил управління особистими фінансами. 

Та насправді в опануванні фінансової дисципліни немає нічого страшного й складного. Для цього не потрібно мати економічні знання, просто слід вибрати оптимальну модель управління доходом, щоб раціонально розподіляти кошти та формувати подушку безпеки. 

Базові правила керування коштами

Задля того, аби бути задоволеним своїм матеріальним становищем, варто дотримуватися основних правил управління власними грошима:

  1. Повний контроль усіх грошових потоків. Завдяки сучасним застосункам для смартфонів легко здійснювати облік прибутків, витрат та накопичень. Долучення сучасних технологій дозволяє бачити картину того, куди спрямовуються кошти, та робити відповідні висновки.
  2. Продумане накопичення. Дохід має суттєво перевищувати обсяг витрат. Різниця між ними і є накопиченнями. Перевірений факт: людина здатна скоротити звичні витрати на 50% без впливу на якість життя. Для поліпшення фінансового становища треба бути готовим відкладати 10–20% доходу щомісячно. Накопиченню коштів в більших обсягах сприяє кар’єрне зростання та пов’язане з ним підвищення заробітної плати. 
  3. Раціональні інвестиції. Найвищий дохід приносять не пасивні, а активні накопичення. Щоб вже наявна сума приносила прибуток, треба, попередньо оцінивши ризики, інвестувати її в потенційно успішний проєкт: власну справу, житлову площу в будинку, будівництво якого тільки почалося, покласти гроші на депозит тощо. 
  4. Планування своїх фінансів. Процес полягає в оцінці наявних коштів, визначенні потрібного показника матеріального добробуту, встановленні послідовності цілей, яких прагнете досягти завдяки фінансовим інструментам.

Це буде ваша особиста фінансова мапа для розуміння, як рухатися до мети.

Як оптимізувати витрати?

Заощаджувати кошти можна таким чином, щоб, не погіршуючи звичний образ життя, накопичити потрібну суму. Оптимізація витрат є раціональним розподілом коштів: статі витрат не прибираються, вони розподіляються таким чином, аби в результаті витрати виявилися мінімальними, а економія — значною. Спробуйте розподіляти витрати таким чином:

  • 50% — базові витрати, без яких не обійтися: продукти, комунальні платежі, медичні послуги тощо.
  • 30% — кошти на забаганки та розваги. 
  • 20% — гроші, які залишаються недоторканними та перетворюються на накопичення. 

Оптимізація не є тотальним скороченням витрат та позбавленням себе від усіх задоволень, які можна купити. Це лише раціональний погляд на власні потреби та розуміння, які з них є нагальними, а реалізацію яких можна відтермінувати. 

Як уникнути статусу боржника?

Борги суттєво впливають на фінансове становище людини. Це не невеличка сума, яку позичили в друга на пару днів. Йдеться про кредити. Така позика позбавляє людину відчуття фінансової успішності та стабільності, адже доводиться закривати борг з відсотками, віддаючи значну частину зароблених коштів. 

Якщо взяття кредиту є неминучим, пам’ятайте: ваша щомісячна оплата за позикою має бути в межах 10% від доходу. Це рішення має бути зваженим. Найкраще почекати, накопичити гроші та реалізувати мету трохи згодом. Щоб не стати боржником, не слідуйте імпульсивним бажанням. Відтермінуйте велику покупку, щоб не залежати від фінансової установи та уникнути зайвих платежів. 

Інструменти для керування власними фінансами

Наразі існує ціле розмаїття інструментів, які спрощують облік грошей, допомагають правильно їх розподіляти та контролювати:

  1. Застосунки для ведення домашньої бухгалтерії, де передбачено великий спектр статей витрат. Можна обрати серед безкоштовних програм, що встановлюються на гаджет чи ПК, або користуватися онлайн-додатками. 
  2. СМС-застосунки. Завдяки сповіщенню користувач банківської картки завжди знає, скільки витратив та отримав.
  3. Облік в Excel. Програма дає змогу працювати з таблицями й формулами, здійснювати автоматичні обчислення, робити копії документів, ділитися ними, зберігати на сторонніх носіях, наприклад, на флешці. Це безкоштовний табличний процесор, для застосування якого не потрібне підключення до мережі інтернет. Проте для користування програмою треба тривалий час розбиратися, тож цей варіант є зручним не для кожного користувача.

Який би інструмент для управління приватними фінансами ви не обрали, маєте розуміти, що лише постійний моніторинг витрат та підвищення рівня фінансової грамотності допоможуть досягти матеріального добробуту. Важливо пам’ятати про пошуки нових джерел отримання доходу. Почніть з управління наявними коштами, а далі крок за кроком збільшуйте доходи та накопичення. 

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки