Підтримати

Пропагандисти вважають, що «вищий пілотаж» у розповсюдженні фейків – видавати їх за… спростування фейків.

Тобто, достовірну інформацію перекручують таким чином, щоб в уявленні споживача контенту вона виглядала брехнею. А реальна брехня при цьому подається в формі даних, начебто отриманих в результаті кропіткої перевірки.

Створений російськими окупантами і підконтрольний їм херсонських телеканал «Таврія» вирішив «пограти» на цьому «полі». Вони започаткували проект «Херсонська правда».

При цьому провінційні пропагандисти не врахували, що їх рівень, м’яко кажучи, дуже недостатній для «вищого пілотажу» обманювання споживачів контенту.

Що кажуть окупанти

В пілотному випуску програми її автори і ведучій, підписаний як «Микола Буданов», розповідали про:

– справи з «евакуацією» в Херсонській області;

– бойові дії в Херсонській області;

– повідомлення про втрати серед мирних жителів під час так званого «удару ЗС РФ по українській енергетичній інфраструктурі».   

В ефірі «Таврії» намагалися спростувати твердження українських ЗМІ про те, що:

  • окупанти фактично проводять в Херсонській області «евакуацію», а фактично – депортацію людей в Крим і в Росію;
  • ситуація на херсонському фронті – дуже несприятлива для російських окупаційних військ;
  • російські ракетні обстріли території України – тероризм, спрямований перш за все проти мирного населення.     

«Спростування» окупантського телеканалу побудовані за принципом: усі брешуть, лише одні росіяни та їх поплічники кажуть правду.

Висловлювання так званого «тимчасового губернатора Херсонської області» Володимира Сальдо і російського президента Володимира Путіна телевізійники-пропагандисти вважають достовірними апріорі.

На якусь перевірку фактів з використанням інших джерел не було й натяку. А навіщо? Хіба Сальдо і, особливо, Путін можуть брехати?

Якщо Сальдо сказав: «Ніякої евакуації в області немає, люди їдуть на відпочинок», то, на думку пропагандистів, так воно і є. На думку пропагандистів, не можуть викликати сумніви і слова «гауляйтера» про те, що російські військові «готові відбити будь-яку спробу контрнаступу і готові самі піти у наступ».

А якщо Путін сказав, що «головна ціль [ракетних ударів по українській цивільній інфраструктурі]  – якомога скоріше вивести Україну із стану війни», що «удари по мирним об’єктам не завдаються», то ставити це під сумнів – взагалі святотатство, з точки зору херсонських медійників-колаборантів.

Чому це брехня

Програма «Херсонська правда» не має ніякого відношення до фактчекінгу. Від першої до останньої секунди вона – брехня і маніпуляції.

Щодо вивезення мешканців Херсонщини «на відпочинок» в окупований Росією Крим, а також в інші регіони РФ, то це – саме евакуація, що б не казали окупанти і колаборанти. Мало того, це – евакуація з елементами викрадення людей і депортації.

Бо окупанти тримають в секреті маршрути слідування автобусів з «відпочивальниками» і до останнього не розголошують, де точно перебуватимуть люди на території Криму. Навіть точно невідомо, коли людей повернуть додому, бо термін «відпочинку» визначають росіяни.

Тобто, для людей створюють ситуацію, в якій вони не належать собі. До речі, це дуже нагадує евакуацію в СРСР під час Другої світової війни. Тоді евакуйованих, як згадували ветерани, приписували до конкретного населеного пункту, конкретного підприємства. А для поїздки навіть в сусідній населений пункт треба було брати спеціальний дозвіл.

Саме про евакуацію говорять і російські пропагандисти, які керують на Херсонщині індустрією медійної обробки населення.

Ведучий програми вдається до неприхованої маніпуляції, коли, маючи на увазі масове вивезення дітей в Крим, каже:

«В Крим маленькі мешканці Херсонщини їздили і раніше, а тому ця практика не повинна дивувати».

Але масові поїздки херсонський дітей і взагалі мешканців області в Крим на відпочинок і оздоровлення мали місце до російської окупації півострова у 2014 році. Після окупації Криму, звичайно, не було ніякої організованої відправки дітей на півострів. Можна говорити лише про поїздки туди на відпочинок (іноді з дітьми) частини українців, лояльних до Росії. Але це точно не мало масового характеру із зрозумілих причин.

Тому твердження пропагандиста – стовідсотково маніпулятивне. А загалом у телеканалу «Таврія» спростування «фейку про евакуацію» вийшло, м’яко кажучи, не дуже переконливим.

Але з іншими «спростуваннями» ситуація ще гірша.

Висловлювання «гауляйтера» Херсонщини Володимира Сальдо про готовність окупантських військових «піти у наступ» спростовують… російські воєнкори. Вони, ніби змовившись, пишуть про запеклі бої в Херсонській області.

До речі, і сам Володимир Путін, слова якого для співробітників телеканалу «Таврія» – істина в останній інстанції, каже, що є проблеми з утриманням понад тисячокілометрової лінії зіткнення. І це його висловлювання ретранслювали навіть херсонські колаборантські медіа.

В інших пабліках теж можна побачити повідомлення, які свідчать, що ситуація на херсонському фронті – не зовсім така, якою її хочуть бачити росіяни і колаборанти.

ЗСУ ефективно позбавляють росіян техніки і живої сили, застосовуючи новітнє озброєння, отримане від західних партнерів.

Щодо ракетних обстрілів, то брехня росіян і колаборантів про «удари виключно по військових об’єктах» вже настільки набридла, що її чергове використання – вже далеко за межами пристойності. Але «Таврія» дійшла й до цього.

При чому, херсонські пропагандисти проілюстрували своє твердження відео, на якому знято влучання російської ракети по… київському «скляному мосту».

Так, він – «дуже важливий військовий об’єкт». Тобто – такий же військовий об’єкт, як телеканал «Таврія» – спростовувачі фейків.

В Дніпрі росіяни вдарили ще по одному “військовому об’єкту” – міській автостраді.

Херсонські телевізійники-кобаборанти, намагаючись спростувати фейк, самі ж видали більш ніж очевидну брехню. Це – дійсно «вищій пілотаж».

До речі, щодо твердження Путіна про «вивід України із стану війни» ракетними ударами, то після того, як за ранок 10 жовтня Росія запустила по українським містам 84 крилатих ракети і 24 безпілотники, українці зібрали 352 млн грн «на помсту», тобто, на новітні дрони-камікадзе, які вбиватимуть російських загарбників.

Щодо загальної ситуації по Україні, то від початку війни до 7 жовтня російські ракети 125 разів влучали в об’єкти цивільної інфраструктури, 30 разів – в житлові будинки, 12 разів – в школи, також були пошкоджені дитячий санаторій і дитячій будинок сімейного типу.

Чому це важливо

Російські пропагандисти та їх посіпаки-колаборанти зі шкіри он лізуть, щоб виставити українські ЗМІ розповсюджувачами недостовірної інформації, дискредитувати їх. Натомість російські медіа позиціонуються як «найправдивіші».

Пропагандисти, розуміючи, що якість їх продукту, в першу чергу – достовірність інформації, вже піддають сумніву навіть найвпертіші путінофіли, вдаються до різних хитрощів. В тому числі – до псевдо-спростуваннь фейків, коли аудиторію обманюють двічі: достовірну інформацію називають недостовірною, а «спростуванням» є повнісінька брехня.

В програмі «Херсонська правда» використовувався і цей прийом, і така маніпуляція як показування на екрані, розташованому поруч з ведучім, повідомлень українських медіа, на які ставився штамп «Фейк».

Про ці повідомлення в програмі немає ані слова, глядача просто ставлять перед фактом. До речі, втовкмачування аудиторії якихось тверджень чи тез в категоричній формі без аргументації – один з основних прийомів пропаганди в тоталітарному суспільстві, зокрема, – в російському.

Також в програмі позиціонувалися як “фейкомети” провідні європейські ЗМІ.

Програма «Херсонська правда», судячи з її пілотного випуску, – ще одне «промивання мозку» аудиторії колаборантського телеканалу. І водночас вона – свідчення того, що окупанти на Херсонщині намагаються розширити діапазон прийомів пропагандистського впливу.

Правда, на щастя, це у них виходить поки що не дуже переконливо. Але це – не підстава не сприймати місцевих медіа-колаборантів серйозно. Бо з часом вони набувають майстерності в своїй сумнівній справі.

Остап Шапіро

Цей матеріал було виготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії в рамках проекту «Протидія інформаційній навалі Росії у Херсонській області» (як частина проекту «Голоси України»). Відповідальність за зміст цього документа несе ГО «Херсонська обласна агенція громадської журналістики «МІСТ», і за жодних обставин не може вважатися таким, що відображає позицію Уряду Великої Британії».

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки