Підтримати

13 жовтня 2012 року в Херсоні розпочав роботу перший гіпермаркет “Епіцентр”. Для містян це була не тільки можливість придбати все необхідне для ремонту та будинку в одному місці – а й нові робочі місця.

Фото: Епіцентр Херсон

Гіпермаркет встояв під час захоплення міста окупантами на початку березня 2022 року. Поряд точилися бої, були обстріли, внаслідок влучання ворожого снаряду загорівся торгівельно-розважальний центр “Fabrika” поряд з “Епіцентром”.

Нагадаємо, під час окупації Херсона російськими військовими окупанти захопили приміщення магазину. Це сталося 1 червня 2022 року.

20 червня окупаційна влада повідомила про “прийняття на баланс” та відкриття будівельного гіпермаркету. Після цього росіяни встановили на вході до магазину озброєну охорону та почали відпускати товар за гривні та російські рублі.

Проте повноцінно налагодити роботу магазину окупантам так і не вдалося. Як тоді розповідав колишній працівник магазину, вище керівництво “Епіцентру” відмовилась співпрацювати з загарбниками, а з персоналу залишились менш ніж половина людей.

Після деокупації Херсона війська РФ обстріляли гіпермаркет, внаслідок чого у приміщені виникла пожежа та знищила магазин зсередини. Снаряд потрапив у газо-розподільчу мережу. Від пожежі вдалось врятувати 8 одиниць техніки та прилеглі до будівлі стелажі з будівельними матеріалами загальною площею 600 кв.м.

Відновити будівлю гіпермаркету неможливо. Вогнем пошкоджено не тільки дах та стіни, але й підлогу. Легкозаймисті товари швидко загорілись, вогонь швидко переходив з відділ до відділу. Пожежу гасили всю ніч – і потім протягом доби все продовжувало тліти.

Сьогодні все внутрішнє оздоблення магазину та товар, який залишався всередині, повністю знищені.

Лише подекуди вдалося врятувати щось з товарів та оздоблення гіпермаркету – як, наприклад, прапор України в одному з кабінетів та чашка у відділі “Деко”, що пережили багатогодинну пожежу поряд і вціліли.

У відділах “Побутова техніка”, “Деко”, “Сад та город”, “Спортивні товари” вогонь уразив менше обладнання та товарів. Вигоріли легкозаймисті товари, пластикові стелажі, одяг, канцтовари. Подекуди від температури горіння розплавилося скло.

Гірше справи у відділі побутових товарів, де стоять обгорілі пральні машини, мікрохвильовки, розплавлені мобільні телефони.

Знищено рослини та товар у відділі “Сад та город”. Від відділу “Канцтовари” залишилися іржаві стелажі.

Дивом не згоріли штучні ялинки, новорічні прикраси здебільшого сплавилися в одну велику новорічну яскраву субстанцію.

Гірше обставини в частині гіпермаркету, де розміщувалися легкозаймисті товари – меблі, сухі будівельні суміші, двері тощо.

Температура горіння була набагато вище. Через це вигорів весь товар. Тут значних руйнувань зазнав і дах – через отвори в стелі зараз світить сонце, проте протягом зими та весни туди потрапляла волога від снігу та дощів. Зруйновані високі стелажі, постійно доводиться обходити обвалені іржаві металеві споруди. Гори битої плитки, сплавлені спотворені металеві вироби, самі тільки ніжки від стільців та меблів – металеве іржаве середовище створює у цих відділах гнітючу атмосферу.

Подекуди з напівтемряви видніються скелети розвантажувальної техніки та обладнання.

Через прогорілі отвори в стінах видно пустинний зруйнований ТРК “Fabrika”. Колись ці дві локації збирали щодня значну частину містян – придбати необхідні товари, відвідати заходи з нагоди свят, просто прогулятися з родиною, відвідати кафе чи розважальні заклади.

Зараз – гнітюча пустинність та тиша, які періодично переривають звуки вибухів – “лінія фронту” досить близько.

Містяни з надією чекають, коли окупантів зможуть відтіснити подалі від міста. Та вірять, що вдасться відновити зруйновані “Епіцентр” та “Fabrika”, куди повернеться життя.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки