Підтримати

Бронежилети SMРР індійського виробництва купила Чорнобаївська сільська рада (входить до складу Херсонської тергромади) у ТОВ «Золотий клєвєр», яке фігурує в скандальній історії із закупкою для Херсонської тероборони зимової форми.

Згідно з інформацією в системі Prozorro, куплені 25 бронежилетів SMРР виробництва Індії, за що постачальник, ТОВ «Золотий клєвєр» отримав 950 тис. грн, з яких 158333,33 грн – податок на додану вартість (ПДВ).

Тобто один бронежилет коштував 38 тисяч гривень.

У відкритих джерелах нам не вдалося знайти дані про вартість саме таких бронежилетів у інших продавців. Немає аналогічних закупівель і в Prozorro.

Але є дані про вартість найдорожчого елементу будь-яких бронежилетів – захисних плит – таких самих, якими оснащені бронежилети, куплені за бюджетні кошти Чорнобаївською сільською радою для 124-ї окремої бригади територіальної оборони.

Найдорожча пропозиція – близько 19 тисяч гривень за комплект.

Також ми переглянули пропозиції із приблизно співставними бронежилетами, і там навіть найдорожчий бронежилет коштує за одиницю дешевше, ніж бронежилет, куплений для херсонських теробороніців.

Згідно з даними аналітичної онлайн-системи YouControl, ТОВ «Золотий клєвєр» зареєстроване в місті Олександрія Кіровоградської області. Його основний вид діяльності – «Виробництво панчішно-шкарпеткових виробів». Інші види діяльності здебільшого пов’язані з виробництвом та продажом одягу.

Власник і керівник підприємства – Володимир Журавльов – відомий в Олександрії підприємець і політик, депутат міської ради від партії «Батьківщина», він також обирався депутатом Кіровоградської обласної ради 5-го і 6-го скликання.

Нещодавно ТОВ «Золотий клєвєр» стало фігурантом скандальної історії із закупкою комплектів зимової форми для 124-ї окремої бригади територіальної оборони. Департамент цивільного захисту і оборонної роботи Херсонської ОВА закупив у двох постачальників, один з яких – «Золотий клєвєр», зимову форму на загальну суму 41,7 млн грн. Друга фірма – «Екотранссервіс-21». Обидві фірми розташовані в місті Олександрія за адресою: вул. Бульварна, буд. 1. Тобто, можуть бути пов’язаними між собою.

В публікаціях ЗМІ про цю закупівлю йшлося про те, що ціна на зимову форму, ймовірно, завищена. Такий висновок було зроблено після порівняння вартості форми, купленої на Херсонщині за бюджетні кошти, з вартістю, вказаної в пропозиціях інших продавців та в інформаціях про аналогічні закупівлі в інших регіонах.

Крім того, глава Херсонської ОДА Олександр Прокудін сказав, що під час внутрішнього аудиту виявлено, що для тероборони закуплена зимова форма неналежної якості.

Прокудін не вказував, що йдеться саме про форму, куплену у компаній «Золотий клєвєр» і «Екотранссервіс-21». Але останнім часом інших таких закупівель Херсонська ОВА не проводила.

За словами Прокудіна, відповідні матеріали передані до правоохоронних органів.

В’ячеслав Гусаков

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки