Підтримати

Підконтрольний російським окупантам «виконуючий обов’язки губернатора Херсонської області» Володимир Сальдо нещодавно дав інтерв’ю російському пропагандистському телеканалу «Звезда» в програмі «Между тем».

Під час цієї розмови він говорив багато, але найбільш примітною стала та її частина, в якій керівник окупаційної влади Херсонщини видав щедру порцію наративів російської пропаганди. При чому, таких наративів, які, здавалося б, було б варто ще давно вивести з використання.    

Що кажуть окупанти

В інтерв’ю телеканалу «Звезда» Володимир Сальдо говорив про ситуацію в Україні майже стільки ж, скільки і про ситуацію на окупованій частині Херсонщини. Щодо останнього гауляйтер казав про намір відновити Каховську ГЕС, про початок навчального року, розповідав про зустріч з Володимиром Путіним, заради якої і приїздив в Москву. Тобто, говорив про звичні для своєї посади речі.

Але після того, як російська телевізійниця згадала про членство Володимира Сальдо в забороненій зараз Партії Регіонів України, гауляйтер перейшов на ретранслювання наративів російської пропаганди. Виступаючи в цьому ключі, він звинуватив в поглинанні країни міжнародні організації, які вже багато років допомагають України розбудовувати громадянське суспільство.

Вся ця ситуація, яка зараз [відбувається], історично готувалася, вона готувалася цілеспрямовано, всіма цими організації, міжнародною допомого з боку американського народу, з боку європейських якихось створених структур. Розвиток громадянського суспільства – все красиво звучало. Але всі вони були націлені на поглинання і на придушення будь-якої ініціативи, будь-якого інакомислення. Тобто вони були розраховані тільки на створення образу, що саме ті, кого типу обрали, а, скоріше, призначили в Києві, – ось вони все говорять правильно,

сказав Володимир Сальдо.

Не обминув він і наратив російської пропаганди про «братовбивчу війну», яка нібито не подобається українцям, але вони не можуть про це відверто висловитися:     

…Вони все більше і більше зараз починають усвідомлювати, що це не та війна, це не їх війна, і воювати з братами своїми – це погано. Але, звичайно, їм роти затикають, створили законні перешкоди, що навіть говорити про те, що ти думаєш по-іншому, – це вже колабораціонізм, і за це можна притягнути людину до відповідальності. Що, в принципі, і в багатьох випадках відбувається.

Тобто, Сальдо в інтерв’ю російському державному телеканалу, яке є головним медіа міністерства оборони країни-агресора, просував наратив про Україну як про нібито тоталітарну державу. Наратив, який використовується російською пропагандою вже не перший рік.

Гауляйтер також стверджував в інтерв’ю, що люди в Україні почали прозрівати завдяки російським блогерам:

Вони (блогери, – МОСТ) пробивають цю стіну, яку звели для інформації правильної, для правди. Чим більше правди потрапляє туди, і люди її починають бачити, тим більше всередині у них починає визрівати протест. Недалеко той час, коли цей протест виразиться в більш конкретних діях… Люди хочуть миру, люди хочуть жити разом і дружно… Ми повинні якомога більше донести правду до тієї сторони.

Чому це брехня

Інтерв’ю Володимира Сальдо російському телеканалу «Звезда» було дуже густо насичене наративами російської пропаганди, які активно використовувалися з 2014 року і навіть раніше.

Ці наративи – з тих, які апріорі не мають ніякого відношення до достовірності, є, з великого рахунку, стовідсотковими фейками, але – незвичайними фейками, а такими, неправдивість настільки очевидна, що для їх спростування не потрібен ніякий фактчекінг.

Про начебто перебування України під зовнішнім управлінням російські пропагандисти почали активно говорити в 2005 році, коли до влади прийшов Віктор Ющенко і значно активізувалося співробітництво українських організацій з іноземними партнерами. Під час президентства Віктора Януковича була спроба загальмувати цей процес. В січні 2014 року Верховна Рада навіть прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і процесуальні закони про додаткові заходи захисту безпеки громадян» авторства одіозних нардепів-регіоналів Володимира Олійника і Вадима Колесніченка.

Цей закон запроваджував чимало обмежень для неурядових організацій, які отримують підтримку від демократичних країн і фондів, вимагав від них реєстрації як «іноземних агентів» і вводив механізми обмеження фінансової допомоги громадській активності.

Починаючи з 2014 року, наратив про зовнішнє управління Україною став одним із засадничих в антиукраїнській пропаганді. Як і наратив про братні український і російський народи. Власне, його напевне можна назвати найстарішим з наративів російської пропаганди. У 90-ті роки ХХ сторіччя цей наратив навіть проспівали, і не хто-небудь, а сам Йосиф Кобзон.

До речі, минулого року росіяни знову спробували використати цей наратив для віршованої пропаганди, покладеної на музику. Але вийшло це вкрай огидно та ще й з неприхованим плагіатом і вигляді використання концепції кліпу на пісню групи ДДТ «Дощ», знятого ще у 1992 році.

Що таке російське «братерство», українці знають дуже добре. Управління верховного комісара ООН з прав людини підтвердило загибель 9511 та поранення 17206 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії за період від 24 лютого 2022 року до 27 серпня 2023-го. Під час російської агресії в Україні практично повністю знищено близько десяти міст, ще стільки ж частково зруйновано. А саме, зруйновано вже майже 4,5 тисячі житлових будинків, близько 550 навчальних закладів, понад сотня медичних закладів та ще більше тисячі об’єктів культурної інфраструктури.

Крім того, станом на 22 липня 2023 року в Україні через збройну агресію РФ загинули 496 дітей, повідомляє Офіс генерального прокурора. Загалом постраждало 1564 дитини. За інформацією ювенальних прокурорів, 1068 дітей отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Щодо сальдівських «люди хочуть миру» і «починають усвідомлювати, що це не та війна», то позиціонування російсько-української війни за принципом «пани деруться, у холопів чуби тріщать» – теж російський пропагандистський наратив, який використовується ще з 2014 року. При чому, використовується однобоко: росіян їх пропаганда намагається переконувати, що вони воюють «за наші споконвічні території, за Русь святу», а українці, які захищаються, воюють, згідно із твердженнями пропагандистів, незрозуміло, за що.

Звісно, пропагандисти не акцентують уваги на цій непослідовності, бо російська пропаганда ґрунтується перш за все на безапеляційних твердженнях, які подаються аудиторії як істина в останній інстанції.

Чому це важливо

Засадничі наративи російської антиукраїнської пропаганди, які і озвучував Володимир Сальдо в інтерв’ю телеканалу «Звезда», спрямовані насамперед на заперечення суб’єктності України.

Саме тому росіяни говорять і про «братерство» (як варіант – про «один народ»), і про начебто зовнішнє управління Україною.

Російській пропаганді дуже важливо переконати перш за все населення РФ в тому, що Україна ніколи не мала державної суб’єктності, тобто, ніколи не була по-справжньому суверенною і самостійною.

Ця відмова Україні в суб’єктності закладена в основу виправдання окупації Криму і частини Донбасу в 2014 році, інших українських територій – в 2022 році. Саме через відмову Україні в суб’єктності російські пропагандисти нерідко називають Україну «країна 404».  

Щодо «прозріння» українського народу, про яке говорить Володимир Сальдо, то цей наратив також насамперед призначений для російської аудиторії, бо є одним з пояснень того, чому Росія веде проти України загарбницьку війну. В трактовці пропагандистів, ця війна – «визвольна» і «рятівна». Росіян вперто переконують в тому, що в Україні навіть зараз живе чимало людей, лояльних до РФ, які зазнають переслідувань від «неонацистів».

А наратив про Україну як про нібито тоталітарну державу необхідний російській пропаганді для того негативного з точки зору Кремля впливу України на Росію як прикладу дійсно демократичної держави, де починаючи з 2000 року (початку безроздільної влади Путіна), люди кілька разів обирали нових президентів, де масований протестний рух двічі завадив домінуванню проросійських сил, де народ здатен на непокору владі, якщо та стає злочинною. Тоталітарній Росії не потрібен сусід-демократична країна. Тому в РФ пропаганда намагається з усіх сил позиціонувати Україну як теж тоталітарну країну, навіть більш тоталітарну, ніж Росія.

Даючи інтерв’ю телеканалу «Звезда», основна аудиторія якого – росіяни, Володимир Сальдо спрацював як спікер того сегменту російської пропаганди, який спрямований на обробку росіян, на переконання їх в справедливості війни, яку розпочала і веде РФ. Сальдо використали як проросійську людину з України, щоб посилити пропагандистський ефект від наративів, які він ретранслював.       

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки