Підтримати

Освітньо-тренінговий центр “СВОЄ” у Херсоні працює вже два місяці. За цей час тут відбулось безліч різноманітних заходів: інструктажі з мінної безпеки, першої домедичної допомоги, творчі заходи та розвиваючі заняття. Також на базі центру “СВОЄ” організовано простір психосоціальної підтримки “СВОЄрідне”, зокрема, у якому проходять заняття для дітей з розладами аутистичного спектра.

Враховуючи складну безпекову ситуацію, яка наразі зберігається у Херсоні, обидва центри розташовані в укриттях, проте це просторі та світлі приміщення, у яких панує затишна та дружня атмосфера.

Як розповіла МОСТу координаторка проєктів “СВОЄ” та “СВОЄрідне” Олена Митрофанова, заняття для дітей з аутизмом є регулярними заходами, які проходять щосуботи.

Олена турботливо називає юних відвідувачів таких занять – “діти особливого всесвіту”.

Олена Митрофанова

“Тут з ними завжди займаються руханкою. Танці, вправи. Потім з дітками займається наш психолог. Вони малюють, вирізають, роблять вправи на дихання, для розвитку моторики. Працюють, демонструють свої таланти, морально відпочивають

Психологиня центру “”СВОЄрідне” Тетяна Костюк розповіла, що на заняттях вона працює з дітьми методами арттерапії та нейропсихології. Основна мета таких зустрічей – стабілізація емоційного стану, щоб діти, які мають розлади аутистичного спектра, могли поспілкуватися один з одним, а батьки могли розвантажити свій час та емоційно відпочити.

Тетяна Костюк

“Не хочеться казати, що зараз важкі часи, все залежить від людини і того емоційного стану, у якому ми знаходимось. Тому ми тут і збираємось, щоб підняти свій настрій. Щоб заохотити дітей і батьків емоційно відновитися, знайти в собі ресурс жити далі заради дітей і заради себе. Щасливі діти – щасливі і здорові батьки

Про користь та важливість таких занять говорять і батьки, які приходить до центру.

Вікторія розповіла, що через бойові дії розвиток дитини з аутизмом та підтримка сталого емоційного стану є дуже непростим завданням.

“Діти в стресі, ми не можемо з ними нікуди піти, бо вічні обстріли, а центр – це зустрічі, яких очікують діти. Кожен раз цікаві завдання – на моторику, на розвиток, фізичні вправи, дуже багато всього. Ми дуже вдячні. Раді, що є така можливість відвідувати цей простір

Руханку для дітей проводить волонтер Червоного Хреста Микола Алексашкін. Також чоловік займається з дітьми спортивним розвитком, аби підтримувати їх фізичний стан.  

Ще одна відвідувачка центру – Віра поділилась, що до повномасштабного вторгнення у Херсоні були організовані спеціальні заходи для особливих діток, які вона відвідувала разом зі своїм сином кожного дня. Це допомагало структурувати розвиток дитини та давало свої результати, проте під час окупації це стало неможливим.

“Ми пережили тут окупацію і, звісно, жодної можливості структурувати своє життя не було. Окупація – це відсутність спілкування, відсутність вільних прогулянок. І дуже дякую, що з’явилась ця активність у більш-менш безпечному просторі. Нам це треба, не зважаючи на те, що проблема буває і з дому вийти, і доїхати

Як підсумувала Олена Митрофанова, у центрах “СВОЄ” та “СВОЄрідне” завжди раді кожному і кожній.

“У нас є постійні наші гості, які беруть участь у всіх майстер-класах. Це і літні люди, і підлітки, і просто люди, яким не вистачає елементарного спілкування в наш час. Це можливість поєднати корисне з приємним. Щось зробити своїми руками, поспілкуватися, познайомитися з новими людьми

Кожна зустріч у “СВОЄрідне” закінчується спілкуванням та кавою з печивом. Наразі центр – чи не єдине місце у Херсоні, де батьки дітей з аутизмом можуть морально відпочити, поспілкуватися один з одним та отримати психологічну підтримку,

Всі заходи, які проходять у центрах анонсуються та висвітлюються на сторінках у соціальних мережах Telegram та Facebook.

Аби потрапити на заняття до центру необхідно попередньо зареєструватися через Google-форму після чого учасник отримає детальну інформацію про час та місце проведення заходу. Такі формальності є необхідністю задля збереження безпеки.

Автори матеріалу: Олена Гнітецька, Маргарита ДоценкоФото: Олена ГнітецькаДизайн: Юлія Терещук.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки