Підтримати

Сучасна людина дуже тісно співіснує з всемережжям. Окрім персонального комп’ютера або ноутбука, до інтернету підключаються смартфони, планшети, телевізори та інші пристрої. Саме тому треба максимально убезпечити взаємодію з глобальною мережею. 

Оновлювати програмне забезпечення

Найліпший бар’єр від вірусів, які чатують на користувачів на неперевірених ресурсах, — це навіть не антивірусні застосунки, а своєчасне оновлення програмного забезпечення. 

Розробникам програм відомі потенційні загрози, тож вони намагаються вдосконалити захист власних цифрових продуктів. Саме тому, якщо ваш гаджет пропонує оновити версію програмного забезпечення, слід зробити це найближчим часом, тим більше, що від вас це не вимагає жодних зусиль. 

Створювати безпечні паролі

Надійний та унікальний пароль — гарантія того, що ваші особисті дані убезпечено. При придумуванні таємної безпечної послідовності символів треба пам’ятати основні вимоги:

  • Достатня складність — великі та малі літери, цифри, інші знаки, яких загалом має бути мінімум 8. 
  • Кожному ресурсу — свій пароль. 
  • Без особистих даних. В паролі не має міститися ваша дата народження або прізвище. 

Паролі до найважливіших акаунтів треба змінювати принаймні раз на 3 місяці. Якщо маєте багато паролів від різних ресурсів, записуйте їх або користуйтеся програмами для зберігання паролів. 

Налаштувати двофакторну автентифікацію

Більшість користувачів підтверджують свою особу під час входу в обліковий запис, вводячи логін та пароль. Та цього інколи замало, особливо якщо ви використовуєте примітивний набір символів, а вашою інформацією зацікавився досвідчений хакер.

Один з найефективніших методів захисту акаунту — двофакторна автентифікація. Вона передбачає застосування одразу двох різних шляхів підтвердження, що до облікового запису входить саме його власник. Якщо це намагатиметься зробити стороння особа з незнайомого пристрою, вона стикнеться з додатковою перешкодою, а вам надійде повідомлення про спробу.

Зазвичай на вибір пропонується один з таких додаткових методів підтвердження особи: телефонний дзвінок, код в СМС, лист на електронну пошту тощо. Налаштувати двофакторну автентифікацію просто:

  • Здійсніть вхід в акаунт, який плануєте додатково убезпечити.
  • Перейдіть до розділу меню Налаштування, а потім — Безпека.
  • Натисніть на розділ з налаштуваннями двофакторної автентифікації. Також опція може йменуватися двоетапною перевіркою. 
  • Дотримуйтеся інструкції. 

Налаштуйте двофакторну автентифікацію всюди, де це можливо: в соцмережах, месенджерах, електронній пошті. Так, ваші особисті дані будуть захищені від кіберзлодіїв. 

Навчитися розпізнавати фішинг

Сьогодні дуже почастішали випадки фішингу — шахрайства, ціллю якого є отримання доступу до персональних даних людини: паролів, логінів, конфіденційної інформації про банківську картку. 

Найпоширенішим є фішинг через надсилання листів на e-mail. У них міститься заклик до негайних дій, а користувач позбавлений часу на обмірковування ситуації, адже повідомлення впливають на емоційний стан:

  1. Викликають занепокоєння станом банківського рахунку. 
  2. Обіцяють надходження грошей з мінімальними зусиллями. 
  3. Пропонують укладання фінансового договору на вигідних умовах.
  4. Звертаються до вашої чуйності — прохають про допомогу. 

Жертвами фішингу дуже часто стають люди похилого віку. Шахраї можуть дзвонити телефоном, надсилати на нього СМС, різними шляхами пропонувати встановити програмне забезпечення, яке насправді несе тільки шкоду. Вивідування інформації може здійснюватися від імені банку, близької людини або відомої компанії.

Повідомте про такі шахрайські методи родичам та знайомим поважного віку. Не натискайте на підозрілі оголошення. Здійснюйте перевірку: самі перетелефонуйте близькій людині, у благодійний фонд чи банк. Ігноруйте повідомлення від незнайомців та невідомих джерел. Вводьте особисті дані лише в перевірених ресурсах. 

Як зробити перебування онлайн безпечним для дитини?

Якщо маєте дитину, поясніть їй правила безпечного перебування в інтернеті:

  • Не розголошувати паролі, інформацію про картки. 
  • Не переходити за підозрілими посиланнями, навіть якщо їх надіслали друзі.
  • Повідомляти батькам про погрози, непристойні файли та пропозиції, надіслані іншими користувачами мережі.
  • Відмовлятися від зустрічі з новими знайомими з інтернету. 
  • Не надсилати фото стороннім.
  • Не публікувати світлини квитків, якщо там видно штрих-код або QR-код.
  • Пильнувати, щоб при інсталяції перевіреної програми не встановилися додаткові, небажані. 
  • Не відкривати листи, що потрапили до спаму. 

Тепер ви та ваші близькі збережуть приватність та захистять персональні дані при роботі чи проведенні дозвілля в інтернеті. 

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки