Підтримати

Член Виконкому УАФ Андрій Гордєєв написав заяву про призупинення повноважень за власним бажанням.

Вчора, під час засідання Виконавчого комітету Української асоціації футболу, її задовільнили.

Призупинили повноваження Гордєєва до наступного чергового Конгресу УАФ.

Декілька тижнів тому Гордєєв відвідував київський офіс УАФ, де на питання журналістів відповів, що приїздив «за мʼячами».

Гордєєв під УАФ

Але не тільки футбольні мʼячі цікавили ексгубернатора Херсонщини, який через любов до голови УАФ Павелка потрапив в дуже непросту історію.

І ми знаємо в яку.

Як все починалося?

Нагадаємо, що будучи Народним депутатом України у 2014-2016 роках, Андрій Гордєєв входив до складу бюджетного комітету, який очолював Андрій Павелко. Там в них склалися дружні відносини, адже Андрій Павелко любив гучні вечірки, які іноді закінчувалися польотом на приватному літаку в Париж, аби похмелитися на Монмартрі, або в Берлін, бо німецьке пиво краще лікує.

Такі забави не могли не вразити людину, яка все життя носила портфель з документами за Андрієм Путіловим і нарешті стала хоч кимось, як йому здавалося.

У листопаді 2016 року, на той момент вже голова Херсонської обласної державної адміністрації, Андрій Гордєєв несподівано захотів очолити Херсонську обласну федерації футболу. Очевидно, що на це його надоумив новий голова Федерації Андрій Павелко.

Сфальсифікувавши документи, Гордєєв фактично рейдерським способом захопив обласну федерацію футболу.

Поліція імітувала розслідування справи, а суди закопали справу про фальсифікацію документів.

Ціль — вибори голови УАФ

Коли влітку 2022 року почався скандал з Андрієм Павелком та виборами голови УАФ, Андрій Гордєєв, який на той час вже втратив владу, будь-яку повагу та авторитет, а з ними і репутацію, став слабкою ланкою.

Каденція чинного голови Андрія Павелка завершилась ще влітку, проте через масштабну війну вибори, які мали відбутися в березні, відклали. 

Звітно-виборчий конгрес мав пройти у вересні, та суд заборонив обирати на ньому нового керівника УАФ. Наразі точну дату виборів не призначили, але боротьба у самому розпалі.

В публічній площині є лише одна фігура, яка могла б конкурувати з Павелком. Це Андрій Шевченко, кандидатура якого на даний момент з’являлась лише в чутках різних медіа – нібито Шевченка намагаються провести через тиск влади. 

Втім, знову ж таки, незрозуміло, як це зробити, не порушивши при цьому статут УАФ, адже період висування кандидатів вже давно завершився. І як провести позачерговий конгрес, якщо не відбувся навіть черговий?

Паралельно із цим в гру зі сторони чинної УАФ пішли аргументи з погрозами санкцій від УЄФА та ФІФА через політичний тиск. 

Відомо, що певний тиск на деяких голів регіональних федерацій був. Але жоден з них не робив про це заяву.

Мовчить і Андрій Гордєєв, хоча ми знаємо, що розповісти йому є що. Щоправда слухавку він не бере, а тому викладене нижче основано на розповідях джерел МОСТа, які перевірити дуже складно.

Херсонский слід у гучному скандалі

Перемовини з Андрієм Гордєєвим, який з початком війни оформився в одну з військових частин, ймовірно ССО, але ніде не служить, вели декілька людей. Їх подробиць ми не знаємо, але знаємо, що Гордєєву натякали, що на конгрес УАФ потрібно відправити певних людей, які проголосують певним чином. Очевидно, що не за Павелка.

Цього Гордєєв робити не хотів і ховався від всіх в якомусь селі на заході України. Але за нашими даними, його знайшли і там. Хоч боєць сил спеціальних операцій, куди його оформили ще навесні за невідомих обставин і з невідомими цілями, і добре ховався.

Андрій Гордєєв завжди любив костюми мисливців та рибалок

В результаті перемовин з невідомими нам людьми, Гордєєв погодився провести конференцію обласної організації і висунути делегатами конгресу потрібних перемовникам людей. Там навіть фігурувало прізвище Михайла Лінецького, який очолює Херсонську районну військову адміністрацію.

Але, якщо вірити джерелам МОСТа, в Асоціації футболу України провести обіцяні збори Гордєєв не міг, бо не вистачало голосів для кворуму.

До сладу керівних органів, наскільки нам відомо, входять Ігор Колихаєв, який знаходиться в полоні та Віталій Булюк, який працює на росіян в окупаційній адміністрації. Окрім того, за словами наших джерел, делегатом мав бути депутат облради та керівник ФК Таврія Едуард Репілевський, який теж є колаборантом.

Віталій Булюк в компанії БППшников-футболістів (2018 рік)

Входять туди також люди, які виїхали з України, але працюють на росіян, однак їхні прізвища наші джерела поки не розкривають.

Єдиним, хто точно буде голосувати так, як потрібно переговорникам Гордєєва — це екснардеп Сергій Хлань. Він є заступником голови Херсонської обласної федерації футболу і, за чутками, “служить” із Гордєєвим в одній військовій частині. І те, якщо буде кворум.

“Під страхом переведення в іншу частину Хлань проголосує за що завгодно”, – каже наше джерело з оточення Гордєєва.

Тож, пообіцявши зробити все як треба, Андрій Гордєєв людей, які так довго і наполегливо його шукали, обманув. А пізніше підкріпив свій обман заявою про призупинення членства у виконкомі Української асоціації футболу.

Тепер, навіть при дуже сильному бажанні, змусити його особисто голосувати за якісь рішення — неможливо. Як і зібрати кворум в обласній федерації.

Про санкції щодо хитрого ССОшника Гордєєва нашим джерелам поки нічого невідомо.

Розвиваємо проект за підтримки