Підтримати

Коли російська армія на початку березня цього року окупувала Херсон, 32-річний німецький водопровідник Ерік із Куксхафена вирішив взяти зброю та боротися на боці ЗСУ. Справа в тому, що Ерік має українське коріння: у Херсоні в нього залишилися дідусь і бабуся, яких він пообіцяв визволити, інформує freezmi.io.

На момент російського вторгнення обом пенсіонерам — дідусю Еріку Юрію та бабусі Світлані — виповнилося по 82 роки. Їм довелося важко в обложеному місті: вони ховалися у підвалі і навіть не знали, що їхній онук разом із українськими військовими намагається пробитися до міста.

«Ніщо не може підготувати вас до фронту. Росіяни, якщо знайдуть, розстріляють із усього, що мають. Але я обіцяв своїй матері: чи я привезу з собою бабусю та дідуся, чи мене поховають в Україні», — каже Ерік в інтерв’ю BILD.

У листопаді, коли російська армія пішла з Херсона, Ерік зміг дістатися квартири, в якій жили його родичі. Бабуся і дідусь спочатку хотіли залишитися в рідному місті, але Ерік умовив їх поїхати до Німеччини — в їхній квартирі в Херсоні не було ні електрики, ні води, ні опалення.

«Незабаром після визволення почалися бомбардування. Увечері ми лягали спати під гуркіт артилерії, вранці прокидалися від вибухів. Це було жахливо», – згадує Світлана у розмові з BILD.

Одна з російських ракет упала поряд з будинком Юрія та Світлани — шибки у вікнах розбилися. Після цього вони наважилися: проїхали через Одесу та Київ, перетнули всю Польщу і опинилися в Куксхафені — там пара відсвяткувала 60-ті роковини весілля.

«Ми прожили у Херсоні все своє життя. І ми не знаємо, що від нього залишиться, коли ми повернемось. Але ми впевнені, що повернемося і все відновимо. Ми хочемо додому, наш будинок – Україна», – каже Юрій.

Ерік залишається на передовій і воює у лавах ЗСУ. Слюсар каже, що боротиметься доти, доки росіяни не підуть.

Розвиваємо проект за підтримки