На Херсонщині цього року виробництво зернових і зернобобових культур очікується на рівні 49% проти показників 2021 року, пшениці – 47%, соняшнику – 46%. Про це розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов.
За його словами, у 2022 році відбудеться спад обсягів виробництва практично по усіх видах сільськогосподарської продукції. Це зумовлено нестачею паливно-мастильних матеріалів, ЗЗР, добрив, а подекуди й насіння, мінуванням полів та окупацією територій.
Відмічається, що набагато кращими є умови у центральних і західних регіонах України. Проте навіть там буде складно забезпечити високі показники врожайності.
«За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у цих регіонах спад обсягів виробництва у порівнянні з 2021 роком становитиме по зернових і зернобобових культурах – 18-25%, соняшнику – 15-22%, м’яса – 8-18%, а молока – 6-18%», – акцентував Микола Горбачов.
Додається, що весняна посівна кампанія триває. Наразі засіяно менше ніж 20% планових площ і складно говорити про реальну структуру посівів. Прогнозується, що виробники сільськогосподарської продукції віддаватимуть перевагу простішим у технологіях вирощування та обробітку культурам – ячмінь, овес, горох, просо, сорго, бобові та інші нішеві.