Підтримати

Голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко, схоже, знову очолить суд, хоч він і пропрацював два строки поспіль і мав би передати свою посаду іншому судді, якого, або яку, обрав би колектив суду.

Більше того, як зʼясував МОСТ, такі вибори пройшли ще влітку, але вони не змінили майже нічого. Олександр Коровайко продовжив де-факто керувати суду на посаді заступника керівника і готується невдовзі переобратися на посаду знову.

Закон України «Про судоустрій і статус суддів» передбачає порядок обрання голів судів усіх рівнів, строк їхніх повноважень та порядок і можливість переобрання на вказані посади.

Так, голова апеляційного суду, його заступники обираються на посади зборами суддів відповідного суду з-поміж суддів цього суду строком на три роки, але не більш як на строк повноважень судді, у порядку, визначеному законом. Суддя, обраний на адміністративну посаду, не може обіймати одну адміністративну посаду відповідного суду більш як два строки поспіль, якщо інше не передбачено законом.

От і у голови Херсонської апеляції строк вийшов влітку 2024 року. Це був другий строк, після змін в законодавстві, і відповідно Олександр Коровайко не мав права брати участі у виборах. І влітку тут провели вибори, про які, щоправда, ніхто не знав. Про них не оголосили на сайті. Про них взагалі ніде і ніхто нічого не казав.

Колектив обрав новою головою Херсонського апеляційного суду Олену Кузнецову, яка до цього, протягом десяти років, була заступницею голови цього ж суду. Кузнецова завжди входила до близького оточення Коровайка, тож очевидно, що це обрання стало результатом його рішення про наступницю.

А Олександра Коровайка судді обрали заступником голови суду. 25 липня 2024 року Кузнецова офіційно стала головою.

Про ці зміни не повідомили на сайті суду, про це не знали медіа. А відповідний розділ на сайті закритий через військовий стан.

Але керувала Кузнецова недовго.

У вересні 2024 року Олена Кузнецова написала заяву на звільнення за власним бажанням і 1 жовтня Вища рада правосуддя звільнить її з посади.

Відповідно місце голови суду знову стане вакантним, і Олександр Коровайко знову зможе брати участь у виборах, бо де-юре він дотримався вимоги закону і “обнулив” свою статистику керівництва судом.

Чи будуть і ці вибори, після операції “Наступниця”, такими ж таємними, покаже час.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки