Підтримати

У період з 1 по 26 вересня 2024 року російські війська 2170 разів атакували Херсонщину з дронів. За кілька тижнів вересня внаслідок атак БпЛА загинули 6 людей, ще 110, серед них 1 дитина, – поранені. В соціальних мережах, активісти, волонтери та мешканці міста ширять звернення до обласної та військової адміністрації з проханням “закрити простір вздовж лінії Дніпра засобами РЕБ та антидроновими рушницями”.

Вантажний автомобіль, знищений дроном-камікадзе біля села Осокорівка

Що відбувається насправді та як ведеться боротьба з ворожими БпЛА розповіли очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін та представники Сил оборони Херсона на спільній зустрічі із журналістами та волонтерами.

Херсонська військова обласна адміністрація не відповідає за роботу РЕБів, РЕРів, дронів чи контрбатарейну боротьбу.  Ми виконуємо запити військових (завдання військового командування), які містять в собі передачу необхідного озброєння в роботу. Але застосування цих технічних засобів – це прерогатива військових, –

перше, на чому наголосив Олександр Прокудін.

За його словами, справа не у фінансуванні закупівель, а у швидкому навчанні ворога та зміні робочих частот дронів, оскільки на кожну робочу частоту потрібен свій РЕБ. За запитом військових цього року обласною військовою адміністрацією передано понад 200 РЕБів. 10 найпотужніших, які існують в Україні, передано в день спілкування з журналістами.

Олександр Прокудін передає військовим РЕБ і FPV-дрони. Фото від 24 серпня 2024 року.

 Окрім цього, обласна військова адміністрація виступила з ініціативою розробки засобів радіоелектронної боротьби безпосередньо у Херсоні. Так, кілька підприємців міста працюють над розробкою необхідних для захисників технічних засобів. 

Війна – це гонитва ефективностей. Ще півроку тому вздовж берега ще можна було пройтись поодиноким цивільним. Зараз же ситуація змінилась, і вона може погіршитись. Навчаємось ми, навчається і ворог. Коли росіяни застосовують певний технічний засіб, ми його аналізуємо, вивчаємо і передаємо дані виробникам рішень протидії. Наразі, щоб замовити засоби , які ми ініціювали, проходить певний час. Це не тиждень і не два, –

пояснює особливості захисту неба над містом представник Сил оборони Херсона за позивним “Moonlight”.
Наслідки скилання вибухівки на автомобіль Швидкої допомоги.

Військовий наголошує, що навіть якщо проблема FPV вирішується, то це лише на певний час. Ворог застосовує контрміри (нова частота роботи), на які українські військові починають шукати нові рішення. Формується запит на нові технічні засоби. За цей часовий проміжок відбувається посилення ворожої активності, яке на собі відчувають як захисники, так і цивільні. Така ситуація відбувається по всій лінії фронту, а не тільки на Херсонщині. 

Змінити конфігурацію наявних засобів РЕБ неможливо. Зміна робочого частотного діапазону пристрою не схожа на зміну частоти на звичному в побуті радіоприймачі, шляхом зміни положення перемикача. Потрібна нова комплектація та налаштування. Тому у разі виявлення нової загрози ми потребуємо нових засобів, що реагуватимуть на неї, – 

розповідає “Moonlight”.

FPV (ударний дрон-камікадзе), Mavic (дорозвідка/скид) і “крила” (дорозвідка) – це три типи БпЛА, які вимагають спеціалізованих рішень. Універсального рішення, за словами військових, немає. Але новації випробовуються постійно. Так, від моменту впровадження нового методу полювання на “крила” противника, протягом місяця, оборонцям Херсона вдалося знищити таку кількість пристроїв, скільки до цього збили за весь час повномасштабного вторгнення. 

Наслідки атаки БпЛА в Херсоні. УВАГА! На відео – кадри і лексика 18+!

Виявити місцеположення FPV-дрону, використовуючи перехоплення каналу відеопередачі, не є проблемою для оборонців. 

Для знешкодження FPV є кілька варіантів, які потребують певного часу на реалізацію. Пошук рішення обмежений часом підльоту. Більшу шкоду несуть Mavic. Один пристрій несе на собі вибухову речовину вагою 500-600 грам. Дальність ураження, умовно, 6-7 км від краю Олешок. Якщо дрон-камікадзе – 12 км. Тому картина, коли діти граються на березі Дніпра або цивільні пересуваються в тій же, безпосередній близькості до води, – бентежить. Ця зона – зона бойових дій. Там не може бути безпечно. Про свою безпеку там треба дбати більш посилено, –

додає “Moonlight. 

Він наголошує, що російське командування має за мету посилити ефективність своєї роботи на Херсонському напрямку. Тому ворожі оператори БпЛА активно атакують як українських військових, так і цивільних.

Ворог може скидати не тільки вибухівку. Це також і міни. Їхня фантазія насправді не обмежена нічим. Вони не дотримуються ніяких правил ведення війни. Тому цивільні мають бути обачні та обережні при пересуванні містом, – говорить “Moonlight”.

говорить “Moonlight”.

Військові запевняють, що частина дронів, яка безпосередньо залітає вглиб міста – це досить мала частина від того, що було знищено ще на підльоті. 

Наслідки влучання FPV-дронів в будівлю диьячого садка у селищі Золота Балка.

Щодо тенденцій розвитку напрямку протидії дроновим атакам та залученню світового досвіду, херсонські оборонці з усмішкою наголошують, що “світ навчається у нас”. 

Ми на гребні хвилі. Є багато розумних людей, які беруть необхідну інформацію у нас. Звісно, нам би не завадили класні засоби, якими оснащені іноземні аеродроми, але інші речі – типу лазер або електромагнітний імпульс – цікаво б було б спробувати. Це хоч і здається чимось неможливим, але ця війна показує, що все можливо, і неймовірні речі можуть швидко стати реальністю, –

каже Moonlight.
Автомобіль, постраждалий внаслідок атаки БпЛА у селищі Нововоронцовка.

Представники Сил оборони Херсона наголошують, що частина міста Херсон знаходиться в зоні ведення бойових дій, а це підвищена небезпека  як від мінометних обстрілів, артснарядів, так і від дронів з вибуховою речовиною. Найкраще рішення – покинути зону ведення бойових дій.

Якщо цивільні, з певних причин, знаходяться в зоні бойових дій, їхнє завдання – не заважати військовим та піклуватись про свою безпеку. Досить часто ми переспрямовуємо свою увагу на те, щоб “прикрити” цивільних, вносячи зміни у виконання бойового завдання. Зона ураження дронів зараз – 5-6 км від берегової лінії. Прохання зважати на це та дотримуватись правил безпеки, –

резюмують оборонці.
Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки