Підтримати

Першим «врожаєм», зібраним херсонськими аграріями на полях деокупованої правобережної частини області, були уламки та деталі боєприпасів. А зараз аграрії Херсонщини збирають врожай як звичних для області культур (пшениця, просо, соняшник, баштанні культури тощо), так і певною мірою екзотичних для регіону.

Залізний «врожай»

– Після деокупації ми вивезли з полів дуже багато залишків боєприпасів, – розповідає директор ТОВ «ОСА-2» Віталій Олексієнко. – Можна сказати, ми самі розміновували свої поля. Вивезли звідти дуже багато «олівців» (великих гільз) від реактивних снарядів, елементів касетних боєприпасів. Чого тільки не було. Ми навіть не знали, як і назвати ці деталі. Звісно, консультувалися з вибухотехніками з ДСНС, і якщо вони говорили, що та чи інша «залізяка» безпечна, самі витягували той мотлох із землі і вивозили.  

Ми йдемо вздовж поля, по мʼякій пилюці, яка вмить перетворює взуття на комки бруду. На полі працює жовтий новенький комбайн.      

Угіддя ТОВ «ОСА-2» розташовані на території Херсонського району Херсонської області. Займається це підприємство тваринництвом (вирощує свиней) і землеробством. Саме мʼясо з цієї ферми херсонці могли куштувати, купуючи напівфабрикати виробництва місцевої співзвучної компанії. 

Той факт, що в заморожених пельменях екссекретарки Херсонської міської ради (засновник  ТОВ «ОСА-2» – Олексій Урсуленко – чоловік екссекретарки Херсонської міськради Олени Урсуленко) було мʼясо, дивує і викликає легку ностальгію за доокупаційними часами.

Працювати фермеру доводиться у дуже непростих умовах. Негативно вплинула на врожайність цьогорічна аномальна спека, яка ще більше ускладнила проблеми, викликані майже повною відсутністю зрошення. Останнє забезпечував канал Р-9 (канал довжиною 175 км, що входить в систему Інгулецткої системи, – МОСТ), який зараз не функціонує через підрив російськими військовими і через руйнування, спричинені бойовими діями. Під час окупації та бойових дій сильно постраждали будівлі і техніка підприємства.   

У непрості часи виживають ті, для кого проблеми – не тільки труднощі, а ще й можливість спробувати щось нове. Наважилося на нестандартні рішення і ТОВ «ОСА-2». Цього року підприємство виділило частину угідь під незвичну для Херсонщини культуру – гірчицю. Бо на неї є попит. Зокрема, врожай цього року буде відправлений на експорт до Франції у повному обсязі.

Гірчицю, як розповів директор агропідприємства, сіють на Херсонщині вперше. Раніше підприємство вирощувало її на угіддях, розташованих на Дніпропетровщині. Досвід виявився позитивним. Тому вирішили поширити його і на Херсонщину.

– Минулого року, – розповідає Віталій Олексієнко, – ми спробували посіяти льон, але – невдало. В цьому році весною допомогли нам аграрії з Київщини, з Обухівського району. Допомогли насінням гречки і проса, але ми його не встигли посіяти, тому що отримали пізно, і у нас уже не було достатньої кількості вологи в ґрунті. Ми це насіння будемо в наступному році сіяти. Також надали ще соняшник, його ми посіяли, він дав дуже гарні паростки.

Компанія вирощує і традиційні для області зернові культури – пшеницю, просо. Цього року вперше посадили і баштанні культури – кавуни сорту «Перлина». Врожай обіцяють непоганий, але кавуни будуть пізні.

Про це ми говоримо прямо на баштані, посеред якого стирчить “хвостовик” від Урагану. Прилітає сюди постійно.  

«Закордон нам допоможе». І допомагає

ТОВ «ОСА-2», як і інші сільгосппідприємства Херсонщини, зазнали величезних збитків внаслідок війни та окупації. І зараз в тому, що підприємство відновило виробництво, значна заслуга сторонньої допомоги: як місцевої, так і від закордонних партнерів.

– Нам дуже допомагають, – каже Віталій Олексієнко. – Завдяки аграрному департаменту Херсонської ОДА і USAID ми отримали мобільне зерносховище на 1000 тон. Також отримали «рукави» для зберігання врожаю. Завдяки благодійній програмі Говарда Баффета і фонду «Жнива перемоги» отримали в користування сівалку, комбайн, трактор, генератор, оприскувач.

Говард Баффет під час одного з візитів на Херсонщину відвідував ТОВ «ОСА-2», цікавився, які проблеми мають херсонські аграрії та яка допомога їм потрібна.

– Це нам дуже допомогло, – каже Віталій Олексієнко про співпрацю з міжнародними організаціями. – У грудні 2023 року російський дрон-камікадзе влучив в ангар, де зберігався наш комбайн, який ми, витративши чималі гроші, відновили (під час бойових дій в нього влучила міна), і за допомогою якого збирали врожай у 2023 році. На жаль, внаслідок влучання дрона комбайн перетворився на купу металобрухту. Відновлювати його немає сенсу, простіше купити новий. Потрібен також і новий трактор, бо наш був знищений.

Але директор не впевнений, чи вдасться агропідприємству купити нову техніку цього року, бо аномальна спека і проблеми із зрошенням – не ті умови, за яких можна розраховувати на хороший врожай і відповідно – на хороші доходи.

Окупанти торгували краденим

Під час окупації росіяни та їхні поплічники розікрали майно агропідприємства, а також крали свиней, які утримувалися в господарстві.

– Станом на 24 лютого 2022 року у нас було 3200 голів свиней. Після деокупації залишилося 660 голів. Російські військові просто приїздили сюди і брали свиней для себе, жарили шашлики десь в посадках. А згодом вони торгували свинями – продавали задешево місцевому населенню. Я не засуджую людей, які купували, бо з їжею були проблеми, – каже Віталій Олексієнко.

Він розповів, що окупанти забороняли місцевим мешканцям скосити врожай на полі, де вирощувалися рослини для приготування комбікормів. Окрім того, через відсутність електроенергії не працювало обладнання для приготування кормів. Тому свиней годували пшеницею, через що у них виникли проблеми зі здоров’ям. Після деокупації довелося лікувати тварин.

– За півтора роки, – каже директор ТОВ «ОСА-2», – ми замінили поголів’я тварин. Зараз вони у нас усі здорові і красиві.

В грудні 2023 року російські окупанти знищили дронами-камікадзе один із відгодівельних корпусів свинокомплекса.

– Нам пощастило, що незадовго до тієї атаки ми перегнали майже усіх тварин, які перебували в тому корпусі, в інший. Тому тварини не постраждали, – розповідає Віталій Олексієнко.

Він також розповів, що під час окупації російські військові торгували не лише свинями з господарства, а й сільгосптехнікою – знаряддям для обробки землі:

– Продавали людям задешево. І знаходилися такі, хто купляв. Після деокупації я усе розшукав. Питав людей: «І чому ви купляли техніку, якщо знали, що вона належить підприємству?». Усе, що окупанти продали, вдалося повернути. Ніхто з покупців не скандалив.

Віталій Олексієнко сподівається, що жнива-2024 вдасться завершити вчасно і без проблем. А ще більші сподівання на жнива-2025. 

Насамперед на те, що наступного року покращиться ситуація із зрошенням, без якого херсонським аграріям дуже важко.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки