Підтримати

“Досі трупи тварин всюди. Трупи свиней, коней, людей…”

Майже 5 місяців тому, 6 червня 2023 року, близько 3-ї години ночі війська РФ підірвали дамбу Каховської ГЕС.

Стрімкі потоки води ринули вниз за течією, затоплюючи населені пункти правобережжя та лівобережжя Херсонщини.

Ближче до 7-ї години ранку вже була оголошена евакуація населення з потенційно небезпечних районів правобережжя області. Що в той момент та найближчі дні відбувалось на лівобережжі – достеменно невідомо.

Інформація про масштаби затоплення міст та сіл лівого берега здебільшого розповсюджувалась соціальними мережами, проте вже 6 червня вже було зрозуміло, що ситуація катастрофічна.

МОСТу вдалося поспілкуватися з мешканцем окупованих Олешок, який пережив катастрофу та наразі виїхав з міста і перебуває у безпеці, проте на це інтерв’ю він погодився за умови повної анонімності.

“Таке відчуття, що мозок видаляє якісь травми і я просто не пам’ятаю багато чого”,– розповідає він.

“Пам’ятаю, що все цінне спакував зранку та підняв на дах. Потім просто ходив і дивувався з реакції рідних, котрі не зважали на попередження. А коли в хату через каналізацію вода погнала – вони почали її відрами вичерпувати у вікно. Я зовні стою – там вже по груди вода була. Почав на них кричати: “Давайте речі цінні, я драбину на дах вже поставив давно! На щастя, вони від мого крику отямились та почали тікати. Я їх з ранку вмовляв спакувати машину та їхати якомога далі, а вони сміялися та говорили, що я панікер…”

Незвичну реакцію на події чоловік згадує з посмішкою: “Я спас головку часнику, коли потоп почався. Йду вже по пояс у воді. В сараї лежить перша голівка часнику з городу. Взяв з собою на дах. А от пакет з продуктами – забув”.

Що росіяни казали після підриву ГЕС? Які в них були прогнози стосовно рівня води?

Колаборанти з Нової Каховки, які очолювали окупаційну адміністрацію, запевняли, що все гаразд та ніякої небезпеки немає. На рахунок прогнозів рівня води від них я нічого не знаю, але вони запевняли зранку (6 червня, – МОСТ), що небезпеки немає. В мій район вода почала прибувати під вечір і я з самого ранку намагався вмовити рідних і сусідів евакуюватися, бо мене попереджали з Херсона, що буде небезпечно, але мене, на жаль, ніхто не послухав. Коли годині о 18:00 – 19:00 в мій район почала прибувати вода, то вже пізно було евакуюватися і люди почали лізти на дахи та чердаки. Вода почала швидко підійматися і за години три піднялась до рівня, приблизно, 3-х метрів. Ніч була дуже жахлива, вода йшла швидкою течією і з дивним потужним шумом, який супроводжувався криками тварин та людей, ну і, звісно, обстріли ніхто не відміняв.

Як рятувалися люди? Чи була якась допомога від окупантів?

Люди почали евакуюватися зранку (7 червня, – МОСТ), коли сонце зійшло. Окупанти не брали участі в порятунку людей, вони тільки конфісковували човни у місцевого населення, ніби для рятувальної операцій, але по факту я не бачив жодного човна з солдатами, які б когось рятували. Мене і мою родину врятував сусід, який всю ніч вивозив тварин зі своєї ферми. Коли зійшло сонце та стало видно, де хати та люди – відразу почав рятувати сусідів. Я бачив лише як сусіди рятували один одного та тварин – завантажували човни та відвозили до місця, де вода зупинилася, а потім поверталися за іншими сусідами. І так без кінця. Єдине, чим окупанти допомагали – це гуманітарна допомога, а саме пакети з їжею.

Як допомагали мешканці Олешок?

Місцеві мешканці допомагали нам купуючи каву, їжу, воду – це було дуже по доброму з їх боку, вони зустрічали евакуйованих на зупинці та годували борщем в місцевій придорожній кав’ярні.

Яка риторика була в окупантів щодо того, хто підірвав Каховську ГЕС?

Я не знаю, як вони коментували, але Путін казав, що підірвали ЗСУ, це значить що всі вони теж саме казали, бо як цар сказав, так у них і є…

Чи правда, що росіяни обіцяли виплату компенсацій?

Росіяни обіцяли виплату компенсацій та зробили це. Знайомі отримали гроші (в рублях) в розмірі приблизно 3-х мільйонів рублів. Подробиць я не знаю.

Скільки приблизно загинуло людей в Олешках?

Думаю, їх були сотні, бо багато літніх людей, яких покинули рідні, тому що виїхали з окупацій, просто не встигли врятуватися. В Олешках вода прибувала не так швидко, як в інших місцях, тому що від Дніпра до Олешок кілька кілометрів плавнів. Але я навіть не уявляю, що коїлось в місцях, які на березі Дніпра розташовані. Коли був протягом тижня після повені в Олешках, то бачив кілька разів, як мертві тіла завантажували в човни та вивозили….

Як вдалося евакуюватися?

Евакуювався з Олешок я десь через тиждень після повені. Коли рівень води впав, окупанти почали вивозити людей за допомогою МНС Росії. Просто відвезли за кілометрів 10 від води та висадили на трасі – типу роби що хочеш, йди куди хочеш.

Як ви врятувалися?

Ми після втечі з даху будинку пішли до мого друга в центр Олешок, там не було води. Я і мій друг жили там ще тиждень, потім поїхали далі в Копані, а потім виїхали з тимчасово окупованих територій через Крим. Але знайомі залишилися в Олешках і дочекалися поки рівень води впаде та почали реабілітацію житла. Їжа і вода були, окупанти давали питну воду в 5-ти літрових бутилях та пакети з їжею. Харчувалися за рахунок гуманітарної допомоги.

Як повернулися додому? В якому стані були будинки?

Я ходив додому, коли вода стояла по пояс. Не впізнав свою хату, коли приходив після того, як вода взагалі відійшла. Багато будинків просто розвалилося на шматки, бо просідали фундаменти…. Окупанти не допомагали людям нічим, окрім їжі/води. Всі люди справлялися зі своїми проблемами самі. Рятували та підтримували один іншого, ніколи цього не забуду, бо за кордоном нема таких відносин між людьми. Я себе почуваю якимось зайвим тепер, де б я не знаходився….

Як швидко відновили світло, газ, воду?

Місяця 2-3 відновлювали подачу електроенергії, та до сих пір в Олешках з цим проблеми. Я постійно тижнями не можу зв’язатися зі знайомими з міста, бо там проблеми з електроенергією та зв’язком.

Як живе місто після затоплення?

Після затоплення люди живуть як і до нього. Затоплення взагалі не страшне, та його наслідки теж, на відміну від бойових дій.

Чи багато людей виїхали після затоплення?

На мій погляд, після затоплення виїхало небагато. Залишаються не тільки літні люди, молодь теж лишається та сподівається на краще. Я поїхав, бо в мене просто вже почалися проблеми зі здоров’ям, нервові тіки та інше… Досі трухає руку, ногу, щоку, коли нервую.

Плануєш повернутися додому після звільнення Олешок?

Я дуже хотів би повернутися в Україну, коли війна скінчиться.

Зазначимо, у серпні 2023 року окупаційна влада визнала факт загибелі через теракт на Каховській дамбі 57 мешканців лівого берега Херсонської області.

За офіційними даними Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України, станом на вересень 2023 року внаслідок катастрофи на Каховській ГЕС на правобережній частині Херсонщини підтверджено загибель 32 осіб, постраждало 28, не встановлено місце перебування 39 осіб.

Точна інформація про постраждалих на окупованих територіях досі невідома.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки