Підтримати

Справжня російська окупація українських територій і «визволення споконвічно російських земель», про яке кажуть пропагандисти, – зовсім різні речі, хоча і йдеться про одні і ті ж події.

Пропагандисти усіляко намагаються переконати свою аудиторію в тому, що мав місце не напад загарбницької армії на Україну, а прийшли «благородні воїни-визволителі», для яких безпека мирних мешканців – щось святе і непорушне.

І задля насадження цього міфу пропагандистські медіа розміщують в тому числі і інтерв’ю окупантів, які розповідають, як вони «турбувалися» про мирних мешканців.

Що кажуть окупанти

Телеграм-канал «КрымZкая пОVестка. И не только», який є структурним підрозділом телеканалу «Міллєт», розмістив інтерв’ю з рогвардійцем на ім’я Олексій. Він розповів історію про зустріч його підрозділу з цивільним авто і реакцію людей, які в цьому авто перебували.   

«Міллет» – пропагандистський ресурс, створений в Криму росіянами і колаборантами з кримських татар для ілюзії нібито підтримки окупантами корінного народу Криму, а корінним народом – підтримки окупації півострова.   

Росгвардієць Олексій (фамілія в сюжеті не вказана) розповів про те, як на початку окупації Херсонської області в одному з сіл його підрозділ зустрів цивільне авто і як люди, що в цьому авто перебували, відреагували на зустріч з окупантами.

Загарбник дивувався тому, що мирні мешканці були дуже налякані. Казав, що люди розповідали, як українські військові радили уникати зустрічі з росіянами, бо ті можуть скоїти, що завгодно: і забрати авто, і пограбувати, і навіть вбити.

Звісно, росгвардієць, розповідав, що він та його співслуживці заспокоїли людей, запевнили, що їм треба лише перевірити авто, щоб пересвідчитися у відсутності там зброї і боєприпасів. Окупант каже, що після огляду авто людей відпустили. І назвав «абсурдом» попередження щодо жорстокості російських військових.

Чому це брехня

Заради справедливості зазначимо, що жорстокістю у відношення до мирних мешканців відрізнялися не всі російські військові і не всі росгвардійці. Хоча щодо останніх – окрема розмова. Не треба забувати, що росгвардія – воєнізована структура, створена для упокорення росіян і мешканців окупованих територій. Тому гуманісти там не дуже приживаються.   

Але як би там не було поодинокі прояви людяності з боку російських військових і навіть росгвардійців не міняють загальної картини. Свідчень про жорстокість російських окупантів стільки, що усі інші факти (реальні, а не вигадані) просто губляться в цій масі.

Якщо казати саме про росгвардійців, то не будемо забувати про їх «людяність» під час розгону проукраїнських мітингів в Херсоні. «Людяні» росгвардійці викрадали людей, калічили, вбивали.

Нещодавно ми писали про перехоплені українцями розмови російського омонівця (ОМОН входить до складу росгвардії) Миколи Тіссена з донькою під час окупації Херсона. Під час одного з таких спілкувань Тіссен перебував у «віджатій» квартирі, хизуючись цим. Мабуть, це – теж прояв «людяності» окупанта.

Свідчень про прояви на окупованих територіях жорстокості до мирних громадян з боку російських військових і бійців воєнізованих каральних структур чимало.

Тому усі спроби пропагандистських медіа показати російських окупантів «людяними» і «гуманними» – не більше ніж звичайна російська брехня. Бо, з великого рахунку, прагнення однієї країни окупувати територію іншої не має нічого спільного із загальнолюдськими цінностями.

Чому це важливо

Один з основних наративів російської пропаганди – героїзація і навіть сакралізація власної армії і дегуманізація ЗСУ. Цей наратив просувають не лише пропагандисти, його в РФ ретранслюють на найвищому рівні.

І 21 лютого в посланні до федеральних зборів президент Росії Володимир Путін сказав:

«РФ не воює з народом України, але він став заручником київської та західної влади».

Росіяни усіляко намагаються переконати людство (вірніше тих, хто ще вірить їм), що вони – не окупанти, а «визволителі». Тому дуже зацікавлені в створенні для своїх військових і силовиків позитивного іміджу.

Але пропагандистська маячня – це просто слова. А жорстокість росіян, підтверджена свідченнями величезної кількості людей, – реальні факти.

В’ячеслав Гусаков

Цей матеріал було написано ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” в рамках програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” i не відображає погляди Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки