Херсонські заклади харчування перевірить робоча група

Херсонські заклади харчування перевірить робоча група
14 июня 2017 года.

У зв'язку із випадком захворювання мешканки міста Херсона на ботулізм сьогодні відбулося засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на якому розглянуто питання щодо запобігання захворюванню населення на небезпечні інфекційні хвороби. Про це повідомляє сайт міської ради.

З метою забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення міста рішенням вказаної комісії створено робочу групу з перевірки суб'єктів господарювання, яким підпорядковані заклади ресторанного господарства та підприємства торгівлі м. Херсона, щодо додержання вимог санітарних правил, правил торгівлі, законодавства про захист прав споживачів, додержання виробниками продукції стандартів, та технічних умов. До складу комісії включено представників виконавчих органів міської, районних у місті Херсоні рад, органів Держпродспоживслужби та поліції.

Перевірки закладів громадського харчування міста будуть проводитись протягом червня-жовтня поточного року.

Нагадуємо, що найчастіше захворювання, пов'язані з вживанням копченої або в'яленої риби, грибів домашнього консервування, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

- швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов'язково дотримуватись термінів їх реалізації;

- ретельно піддавати термічній обробці харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

Довідка.Ботулізм - хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через ЗО хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.

Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення в зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи.

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт. У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику - в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені в основному споживанням в'яленої риби.

Новости по теме
Комментарии (0)

Новости

шипшина