На Херсонщині фермерське господарство “Лиманськ” впровадило технологію рибної сівозміни. Ця унікальна розробка дозволяє не використовувати пестициди і вирощувати кавуни органічними.
Рибосівозміна, це коли протягом одного року на одному місці вирощується риба, потім технологічно скидається вода, виловлюється риба, висушується водоймище і на наступний рік на цьому місці вирощують кавун.
“Ми господарюємо з 2003 року, але події 2014 року змусили нас шукати нові підходи. Господарству довелося зменшити площі під вирощуванням риби і потрібно були ідеї чим можемо замінить та компенсувати ці втрати. Спробували на висушеному ложі водойм вирощувати ягоду, яка на Херсонщині найпопулярніша – кавун”, – розповідає керівник фермерського господарства “Лиманськ” Олександр Бритвін.
“Ми вийшли на показники не нижчі ніж інші підприємства, які займаються кавуном за традиційними технологіями вирощування. В нас було два шляхи – застосування добрив для збільшення врожаю, але ми обрали інший шлях – екологічного виробництва та отримання додаткової вартості за органічну ягоду”, – зазначає Олександр Бритвін.
До слова, саме Олександр Бритвін ініціював реєстрацією географічного зазначення “Херсонський кавун”. Для нього вже створено навіть власний логотип, в якому поєдналися вода й сонце.